Latniki na placu bodo ozeleneli

datum: 11.03.2021
kategorija: Novice

Vrtnarji ajdovske komunalne družbe so k latnikom na placu že vsadili trse trte.

Vrtnarji ajdovske komunalne družbe v teh dneh urejajo cvetlična korita in gredice ter obrezujejo drevje in grmovnice po mestu. Tudi ob latnike na ajdovskem placu so vsadili trse, ki jih je izbrala in podarila Trsnica Vrhpolje.

Za ozelenitev latnikov na Lavričevem trgu so v Trsnici Vrhpolje izbrali trtno podlago z imenom 420 A. Zasajenih je bilo 18 trsev, po dva k vsakemu stebru latnikov. Trsi ne bodo cepljeni, vrsta 420 A pa je bila izbrana z namenom – trta ni rodna, vendar pa zelo bogato cveti in neverjetno lepo diši. Ko bo v polnem razcvetu, bo dišalo po vsem Lavričevem trgu. Ker je odporna na listno obliko trsne uši, škropljenje ne bo potrebno. Je hitro rastoča in daje odlično naravno senco. Direktor Trsnice Vrhpolje Jože Žgur predvideva, da bomo nekako v treh letih že sedeli v prijetni senci pod gosto poraščenimi latniki. Za trte na placu bodo skrbeli vrtnarji ajdovske komunalne družbe. Prav veliko nege ne potrebujejo – jeseni jih bo treba obrezovati, za zalivanje pa je poskrbljeno, saj je na placu urejeno namakanje.

Zasajena so tudi cvetlična korita v mestu. Obe ekipi vrtnarjev ajdovske komunale, ki v teh dneh intenzivno urejata pomladno podobo našega mesta, sta na terenu že vse od konca januarja, čaka pa ju še kar nekaj spomladanskih opravil. Drevesa in grmovnice po mestu so že obrezane, prav tako tudi vrtnice in sivka na gredicah na različnih lokacijah, te so tudi okopane in pognojene, pripravljene na nov razcvet. Spreminja se zasaditev na gredici pri osrednjem mestnem krožišču nasproti Policije. Doslej so bile tu zasajene vrtnice, vendar pa se je izkazalo, da jim prostor ne ustreza, zato jih bodo letos nadomestile enoletnice. Nekaj jeseni posajenih mačeh v cvetličnih koritih in gredicah je preživelo, te so vrtnarji presadili ter dodali nove sadike. V zadnjih letih se je izkazalo, da se spomladi in jeseni najlepše obnesejo mačehe, ki bogato cvetijo v pisanih barvah, v maju pa jih bodo nadomestile begonije, trpežne enoletnice, ki prenesejo tudi vipavsko poletno pripeko.  Enoletnice za mestno zasaditev vzgajajo v rastlinjakih Vide Jejčič v Vipavskem Križu.

Ob zalivanju in drugi vrtnarski negi pa rastline za bujno rast potrebujejo tudi ljubezen in občudovanje. Zasajene so, da s svojo krasoto lepšajo naš vsakdan. Bolje se počutimo v lepem in urejenem okolju, zato jim polaskajmo, občudujoče jih poglejmo, pa bodo njihovi cvetovi še bolj razkošno zasijali.