Ureditev polj na Lavričevem trgu, pojasnilo projektanta

datum: 08.03.2021
kategorija: Novice

Na podlagi odziva občank in občanov glede nevarnosti prezentacijskih polj je projektant podal nekaj pojasnil v zvezi z utemeljitvijo postavitve, ki upoštevajo več standardov. Ureditev prezentacijskih polj je bila pregledana in usklajena.

Ureditev prezentacijskih polj je bila pregledana in usklajena Zavodom Dostop. Pri označevanju za slepe in slabovidne sta upoštevana standarda:

- Talni taktilni vodilni sistem za slepe in slabovidne SIST 1186:2016

- Gradnja stavb - Dostopnost in uporabnost grajenega okolja SIST ISO 21542:2012

Odprta prezentacija arheoloških izkopanin je predvidena v štirih prezentacijskih poljih. Pozicije prezentacijskih polj so predvidene na način, da se prezentira rimski objekt v liniji vzhod –zahod, s poudarkom na prezentaciji osrednjega vhodnega dela rimskega objekta. Dimenzije prezentacijskih polj so usklajene s predvideno prometno ureditvijo trga v območje za pešce. Med polji so predvidene tri povezave na severni del trga.  Na vzhodnem delu je predvidena širša povezava za dostavo, intervencijo in ostala motorna vozila. Osrednja povezava na liniji vhoda rimskega objekta je ožja in je namenjena pešcem in kolesarjem. Zahodna povezava je prav tako namenjena pešcem in kolesarjem z možnostjo izvoza za motorna vozila v smeri Prešernove ulice.Pohodni nivo prezentacijskih polj je cca 45 cm nižji od nivoja tlakovanja trga, kar predstavlja višino sedišča na robovih polj.  Robovi prezentacijskih polj so predvideni kot prosti robovi brez ograj, pri tem se upošteva standard SIST ISO 21542:2012,  kjer je navedeno, da med nivojskimi razlikami do višine 60 cm varovalna ograja ni potrebna.  Prezentacijska polja so dostopna preko stopnic, ki so umeščene v linije kamnitih klopi. Kamnite klopi so predvidene na severnem in južnem robu prezentacijskih polj.  Robovi prezentacijskih polj so označeni s talnimi taktilnimi oznakami za slepe (čepasta struktura, širina 60 cm). Načrtovana je tudi označitev robov s kontrastom za slabovidne.  Severni in južni rob v sklopu kamnitih klopi se označuje s kontrastnimi trakovi (širina 5 cm). Vzhodni in zahodni robovi so označeni s kovinskim robnim profilom (širina 6 cm) z integrirano osvetlitvijo. V sklopu kovinskega robnega profila je predvidena umestitev talnih svetilk (dolžine 50 cm) na vogalih prezentacijskih polj in umestitev linijskih svetilk (dolžina 750 cm) v spodnjem robu prezentacijskih polj. Na južnem delu prezentacijskih polj je ob robu vozišča predviden kovinski ročaj, da se omeji prometni del trga od prezentacijskih polj.

Pojasnilo pripravil: Ajdin Bajrović, univ. dipl. inž. arh., projektant, Arhitekturni biro Ravnikar Potokar, d. o. o.