Nov odlok o ravnanju z odpadki

datum: 15.03.2021
kategorija: Novice

Na februarski seji so ajdovski občinski svetniki sprejeli nov Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Ajdovščina, na podlagi katerega so pripravljena tudi Tehnična pravila o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Ajdovščina.

Pripravo novega odloka je pogojevala predvsem zakonodaja, ki se je v času veljavnosti prejšnjega odloka spremenila do te mere, da zgolj popravki niso bili več smiselni. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Ajdovščina podrobno določa način, vsebino in pogoje opravljanja obveznih gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki – to sta zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov in obdelava bioloških odpadkov na območju naše občine. Novo besedilo odloka sicer ne prinaša bistvenih sprememb za uporabnike. V občini se ohranja takšen način odlaganja odpadkov, kot smo ga vajeni, torej na lepo urejenih ekoloških otokih ter v zbirnem centru v Dolgi Poljani. Je pa vseeno nekaj novosti. Tako se bo enkrat letno ravnanje s komunalnimi odpadki obračunavalo sobodajalcem, glede na število opravljenih nočitev. Izpostaviti velja tudi novost, vezano na divja odlagališča. Lastnik je dolžan počistiti svoje odpadke na svojem zemljišču. Če pa na svojem zemljišču najde divje odlagališče, torej na njegovo zemljišče nekdo drug odlaga odpadke, je to dolžan prijaviti pristojni inšpekciji. Če bo ta ugotovila, da povzročitelja ni mogoče najti in je lastnik nečednost pravočasno prijavil, bo odstranitev takšnih odpadkov kril občinski proračun.

Še eno novost pa narekuje tudi 12. člen odloka, ki izvajalcu javne službe – v Ajdovščini je to Komunalno stanovanjska družba –  nalaga pripravo Tehničnih pravil za ravnanje s komunalnimi odpadki. Pravila so že pripravljena in objavljena na spletišču ajdovske komunale. Vsebujejo natančna navodila in pogoje ter tehnične normative za ravnanje z odpadki, z opremo, ki se jo uporablja ter za normativne izračune in obračunavanja.