Pomlad trka, počistimo in ločujmo

datum: 13.03.2021
kategorija: Novice

Zbirni center v Dolgi Poljani

Pomladne dni pred veliko nočjo že po tradiciji izkoristimo za urejanja vrtov, pa tudi čiščenja kašč in kleti. Naj spomnimo, da v naši občini še vedno velja prepoved kurjenja v naravi, in opomnimo – ločujmo odpadke!

Če imate vrt, potem je kompostnik najbolj koristna rešitev za biološke odpadke - tako za zeleni odrez, kot za vse ostanke sadja in zelenjave iz kuhinje. Pomlad trka na vrata, če jo želimo doživeti v vsej svoji bleščavi, je treba pospraviti ostanke zime. Teh se običajno nabere – tako po hiši, kot tudi na dvoriščih. Predvsem pa se zimskih ostankov nabere po vrtovih, ki jih pripravljamo na novo sezono. Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina je na svojem spletišču objavila priporočila kaj narediti z zelenim odrezom, torej z vsemi tistimi biološkimi odpadki, ki ostanejo po obrezovanju grmovnic in drevja in po urejanju zelenjavnih in cvetličnih vrtov za novo sezono. Če le morete, si v kakšnem primernem kotu vrta uredite kompostnik, drugače jih lahko odložite v zbirnem centru v Dolgi Poljani, ali pa pri komunalni družbi naročite odvoz. V nobenem primeru pa takšni odpadki ne sodijo niti v zabojnik za biološke odpadke, sploh pa ne med mešane odpadke! Morebiti ne bo odveč spomniti, da vsakemu gospodinjstvu v občini, ki plačuje položnico ajdovske komunalne družbe, enkrat letno pripada odvoz do 2 kubičnih metrov kosovnih odpadkov brez doplačila. Tudi zbirni center v Dolgi Poljani je že nekaj časa odprt po normalnem urniku – vsak delovni dan od 7. do 15. ure, z dežurstvi (v tem času zgolj za fizične osebe) ob ponedeljkih in petkih do 17. ure ter ob sobotah med 8. in 15. uro.

Sicer pa Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina skrbi za praznjenje in zunanjo ureditev kar 187 ekoloških otokov v naši občini. Otoki so lični, žal pa se je poslabšala naša zavzetost za ločevanje odpadkov. Statistike zadnjih dveh let niso preveč razveseljive – zmanjšuje se namreč delež ločeno zbranih odpadkov, povečuje se kup mešanih odpadkov, ki jih iz Ajdovščine odvaža ljubljanska Snaga, kar ni poceni. Dvakrat letno, v maju in v oktobru, komunalna družba prireja tudi akcije zbiranja nevarnih odpadkov. Dileme kam z odpadki pri nas torej ni – izkoristimo možnosti, ki so nam ponujene in poskrbimo, da bodo odpadki končali na primernem mestu, nikakor pa ne v naravi!