Program z nižjim izobrazbenim standardom odpira vrata na daljavo

datum: 17.03.2021
kategorija: Novice

Osnovnošolski program z nižjim izobrazbenim standardom na osnovni šoli Danila Lokarja deluje že vse od leta 1983. Jutri programu, ki je nadvse uspešen, namenjajo dan odprtih vrat, ki bo letos potekal na daljavo. Prejšnji teden je en oddelek prilagojenega program obiskal tudi župan, Tadej Beočanin in v dar prejel risbo učenca Leona, ki je nastala v sklopu programa Mladost na burji.

prilagojen programProgram z nižjim izobrazbenim standardom, ki ga dolga leta negujejo na osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina, je namenjen otrokom, ki zaradi različnih vrst in stopenj primanjkljajev ne zmorejo doseči izobrazbenega standarda po programu rednega osnovnošolskega izobraževanja. A so kljub temu nadvse uspešni in ustvarjalni. Učencem je zagotovljen individualni pristop s poudarkom na njihovih močnih področjih. Tako uspejo ob trdni podpori učiteljev krepiti osebno zadovoljstvo ter občutek lastnega uspeha, kar prispeva k boljši samopodobi in večji samozavesti. V oddelkih poučuje 16 zaposlenih – poleg učiteljev tudi specialni in rehabilitacijski pedagogi, inkluzivni pedagogi, logopedinja ter ostali strokovni delavci in terapevti. Za vsakega posameznika izdelajo individualiziran program, kar pomeni, da cilje prilagodijo tako, da lahko posameznik doseže kar najvišjo možno raven razvoja. Predani učitelji z raznolikimi obšolskimi dejavnostmi učencem ponujajo vse več možnosti obšolskega udejstvovanja in jih tako opolnomočijo s kompetencami, ki omogočajo enake možnosti – tako za vključitev v redni osnovnošolski kot za nadaljevanje srednješolskega izobraževanja. V prilagojenem programu je letos 32 učencev vse od 1. do 9. razreda, 4 učenci so šolanje podaljšali. Težji potek poučevanja jim je letos povzročil pouk na daljavo, ki je terjal veliko več energije in pripravljenosti kot sicer, tako je večinoma poučevanje potekalo individualno, z vsakim učencem posebej.

Na lastne oči se je o poteku in neizmerni energiji, ki jo učitelji in učenci spletajo med seboj v programu z moja ajdovščinanižjim izobrazbenim standardom, prepričal tudi župan Tadej Beočanin. Prejšnji teden je s prav posebnim namenom obiskal en oddelek. Na lanskoletni razstavi Moja Ajdovščina, ki je nastala v sklopu programa Mladost na burji, je njegovo pozornost pritegnila slika učenca Leona, ki obiskuje drugi razred prilagojenega programa.  Leon je sliko podaril županu in ta bo sedaj dobila posebno mesto znotraj občinske uprave. »Umetnina na zelo pretanjen način prikazuje vse, na čemur temelji vizija naše občine,« je povedal župan. Slika je nastala ob pomoči Leonovega dedka, pod mentorstvom učiteljice Mateje Soban s podružnične šole Črniče, ki jo je v lanskem letu obiskoval Leon. Čestitke Leonu za tako dobro uprizoritev vseh značilnosti naše občine. Tudi vsem ostalim učenkam in učencem ter mladim želimo veliko ustvarjalnega navdiha, zagona in solidarne drže. Programu pa še na mnoga uspešna leta, da bodo vsem zagotovljene možnosti do uspešnih življenjskih poti.

Dan odprtih vrat prilagojenega programa bo moč spremljati na naslednji povezavi.