Obrambni minister na obisku v Ajdovščini

datum: 19.03.2021
kategorija: Novice

Na delovnem obisku v Ajdovščini se je danes mudil minister za obrambo, mag. Matej Tonin z delegacijo. Srečanje je potekalo v Logističnem centru, udeležili so se ga ključni lokalni akterji s področja civilne zaščite in gasilstva, poslanec Andrej Černigoj ter Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Sestanek je prinesel kar nekaj skupnih izhodišč, ki bodo občini Ajdovščina pripomogla k hitrejših realizaciji zastavljenih ciljev.

Občina Ajdovščina stremi k čim prejšnji izvedbi več projektov, ki se med drugim tičejo tako sil za zaščito in toninreševanje kot tudi gasilske službe. Mnogo idej je občina že zasnovala, za realizacijo pa si obeta podporo  s strani države, konkretneje Ministrstva za obrambo. Na današnjem sestanku je bilo tako govora o nujnosti izgradnje Gasilskega centra Ajdovščina, ki bo skupaj z že zgrajenim regijskim logističnim centrom URSZR in pristajališčem za helikopter, vadbenim poligonom ter letališčem Ajdovščina tvoril moderen center zaščite in reševanja. »V centru želimo dolgoročno zagotoviti prostore za vse enote in službe zaščite, reševanja in pomoči, ki delujejo na območju občine,« je težnje občine predstavil župan, Tadej Beočanin. Ob vsem tem je prenove in ureditve potrebna tudi vzletno-pristajalna steza na ajdovskem letališču. Občina si od ministrstva za obrambo nadeja tudi podpore pri financiranju nabave opreme za gasilsko službo. Veliko teženj pa se usmerja tudi v elektrifikacijo Modrasovca, pomembnega vrha v Trnovskem gozdu, ki ima izjemen obrambni potencial v smislu zagotavljanja oddajno-relejne točke na visoki nadmorski višini ter možnost povezave do Koče Antona Bavčerja na Čavnu.  

Sestanek je prinesel kar nekaj skupnih izhodišč za realizacijo zastavljenih projektov, ki jih bomo ob podpori Ministrstva za obrambo hitreje in uspešneje realizirali, je še izpostavil župan Tadej Beočanin in dodal: »Vesel sem, da je gospod minister izkazal veliko zanimanje za naše projekte. Podal je tudi več usmeritev, kako iz posameznih razpisov, ki jih pripravlja država, iztržiti čim več. S 50 % sofinanciranjem bo ministrstvo podprlo elektrifikacijo Modrasovca, finančno podporo pa bodo nudili tudi pri opremi gasilskega centra.«

Minister Tonin je v svoji izjavi za medije povedal, da je bil današnji sestanek konstruktiven in da je država pripravljena priskočiti na pomoč lokalni skupnosti. »Ministrstvo lahko pomaga na več načinov in bo podpiralo lokalno skupnost vsem njenim ambicijam naproti,« je še dodal obrambni minister.