Arhitekturno navdihujoča Ajdovščina

datum: 24.03.2021
kategorija: Novice

Svoje arhitekturne predloge so študentje predstavili tudi županu.

V prostorih občinske stavbe je potekala predstavitev dela arhitekturne delavnice študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. 34 študentov je na pobudo Občine Ajdovščina v sklopu seminarja, pod mentorstvom dekana fakultete, izr. prof. dr. Mateja Blenkuša, s projektom Turbulenca sodobnosti iskalo arhitekturno-urbanistične rešitve v mestu. Razvilo se je mnogo uporabnih predlogov, ki bodo poleti na ogled tudi širši javnosti.

Študentje Fakultete za arhitekturo so v sklopu svojih rednih študijskih obveznosti soustvarjali Urbanistično-arhitekturni študijski projekt: prostorski razvoj naselja Ajdovščina. Sprva so obravnavali teoretska izhodišča Koncept oblikovanja ulice Hubelj - Vipavska cesta. Vir: Fakulteta za arhitekturo.v prostoru z vidika vzdržnosti, ranljivosti in prilagodljivosti. Pozneje so teorijo dograjevali na terenu. Študentje so prostorski razvoj mesta raziskovali v štirih sklopih – narava, bivanje, revitalizacija industrijskih območij in urbanizem. Podali so številne zanimive ideje, kako arhitekturno obogatiti naše območje. Ajdovščina jih je s svojimi raznolikimi danostmi navdahnila. Podrobneje so preučili območje struge reke Hubelj, od izvira do hitre ceste z vsemi pripadajočimi objekti. Med drugim so denimo območje Fužin zasnovali kot zdravilišče, sotočje kot področje družbenih dejavnosti, v Palah pa predlagajo rešitve, ki ohranjajo povezavo območja z mestom, ob tem pa enovito povezujejo vse pripadajoče objekte. V svojo študijo so vključevali Primer območja ureditve na Policah. Vir: Fakulteta za arhitekturoveliko zelenih površin, kar nekaj pa je bilo nadvse konkretnih in inovativnih predlogov. Med Fructalom in Šturskim parkom bi postavili lovilce vetra, ki imajo več dobrih učinkov, med drugim proizvajajo energijo. Na področju družbenih dejavnosti so v urbano naravno okolje umestili galerije na prostem. Veliko konkretnih rešitev so navedli tudi na področju revitalizacije industrijskih območij – Tekstine, Fructala, Primorja, Lipe – predvsem z vidika umestitve novih produkcijskih površin.

Njihovo vnemo in dovršeno delo je pohvalil tudi župan, Tadej Beočanin, ki je izpostavil, da so projekti nadvse zanimivi – ideje in arhitekturne rešitve bomo zagotovo umestili v prihodnje načrte, je dejal. Poleti bo projekt  podrobneje predstavljen tudi širši javnosti v obliki razstave, predvidena pa je tudi izdaja publikacije. Tovrstne arhitekturne delavnice so že pred leti spletle številne zanimive ideje,  zagotovo je tudi ta prinesla arhitekturne rešitve, ki jih bo občina Ajdovščina uvrstila v načrtovane programe urbanistične prenove mesta.