O poklicih prihodnosti na daljavo

datum: 30.03.2021
kategorija: Novice

Mladi parlamentarci so na medobčinskem parlamentu tokrat razpravljali na temo poklicne prihodnosti. Učenke in učenci iz šestih osnovnih šol in zavoda CIRIUS so razvili razpravo o poklicih prihodnosti. Veliko zanimanja so izrazili o možnosti poklicnega udejstvovanja na našem območju, pohvalili so mladim prijazno okolje, ki ga s številnimi koraki krepi naša občina. Mlade sta nagovorila tudi ajdovski in vipavski župan.

Učenke in učenci se z otroškim parlamentom vsako leto posvetijo določeni temi in ob pomoči mentorjev parlamentrazvijajo in izražajo svoje poglede. Letos so se učenci ajdovske in vipavske občine na 31. medobčinskem parlamentu zbrali na daljavo. Razpravljali so na temo ''Moja poklicna prihodnost'', s poudarkom na poklicih prihodnosti. Z ustvarjalnimi delavnicami so v skupinah z mentoricama Alenko Stanič in Eli Elviso Petrovčič razpravljali o tem, kako pristopiti do delodajalcev, kje pridobiti veščine, kako konkretno napisati življenjepis. Posvetili pa so se tudi družbeno aktualnem vprašanju o tem, kateri poklic izbrati glede na družbene trende. Mladi so izpostavili na eni strani pričakovanja staršev, na drugi strani pa svoje želje – katera izbira je prava, katera omogoča več zadovoljstva, finančne stabilnosti. Zagotovo je priložnosti za udejstvovanje raznolikih teženj na našem območju veliko. O tem so mladi s prve roke izvedeli od župana Tadeja Beočanina, ki jim je pojasnil, da število delovnih mest raste, potrebe po raznolikih poklicih so vse večje, občina pa s programi spodbuja mlade k aktivnem udejstvovanju in odločanju.  

Otroški parlament se na daljavo nadaljuje že 8. aprila na regijskem nivoju, v katerem bo sodelovalo 7 predstavnikov iz posameznih šol. 21. aprila pa nas bosta dva zastopala še na državnem otroškem parlamentu. Mladim želimo veliko aktivnega udejstvovanja na vseh njihovih poteh – kot je v svojem nagovoru izpostavil župan, Tadej Beočanin: »Prav na aktivnem udejstvovanju mladih in sodelovanju temelji uspeh naše družbe. Tem temljem bomo tudi v prihodnje utirali poti.«