Nekategorizirane ceste v občini dobile svoj odlok

datum: 31.03.2021
kategorija: Novice

Na zadnji seji so ajdovski občinski svetniki sprejeli Odlok o nekategoriziranih cestah v občini Ajdovščina. Tudi takšne poti je namreč potrebno graditi, nadzorovati, upravljati in vzdrževati, z novim Odlokom pa se določajo tudi drugi režimi rabe tovrstnih prometnih površin.

Ob 281.053 kilometrih kategoriziranih cest imamo v naši občini tudi dobrih 39 kilometrov nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za promet, vendar nimajo pogojev za kategorizacijo. Te ceste po novem ureja Odlok o nekategoriziranih cestah v občini Ajdovščina. Upravljavec nekategoriziranih cest je Občina Ajdovščina, vzdržuje pa jih Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Tudi te morajo biti vzdrževane in opremljene s prometno signalizacijo tako, da ob upoštevanju prometnih pravil in vremenskih pogojev promet po njih poteka varno. Odlok ureja tudi varovalni pas nekategoriziranih cest, s čimer je prometna površina zavarovana pred nedovoljenimi posegi, oziroma je za vsak tak poseg potrebno pridobiti soglasje upravljavca. Odlok o nekategoriziranih cestah v občini Ajdovščina je že objavljen v Uradnem listu RS, v veljavo stopa 15 dni po objavi, njegova določila pa se pričnejo uporabljati s 1. majem letos.

Ob pripravi odloka se je precej natančno popisalo vse poti po občini. Tako imamo v Ajdovščini še dobrih 281 kilometrov poljskih poti (poti, ki so namenjene kmetijskemu gospodarjenju), 15 kilometrov požarnih poti, dobre 4 kilometre nekategoriziranih cest za javni promet, ki potekajo po zasebnih zemljiščih ter 14 kilometrov nekategoriziranih poti, na katerih se izvaja zimska služba.