Modra luč v podporo zavedanju o avtizmu

datum: 02.04.2021
kategorija: Novice

V podporo svetovnemu dnevu zavedanja o avtizmu so v modrem zažarela prezentacijska polja na Lavričevem trgu.

Danes je svetovni dan zavedanja o avtizmu. V podporo akciji ozaveščanja družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic so že sinoči v modri barvi zažarele luči v vseh štirih prezentacijskih poljih na Lavričevem trgu, nocoj pa bodo v modrem tudi oboki grajskega obzidja.

V podporo svetovnemu dnevu zavedanja o avtizmu so v modrem zažarela prezentacijska polja na Lavričevem trgu. Generalna skupščina OZN je 2. april razglasila za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Letošnji poteka v duhu slogana 'I can learn, I can work' (lahko se učim, lahko delam) mednarodnega združenja Autism Europe. Hkrati pa OZN ob današnjem dnevu opozarja, da je pandemija COVID-19 še poglobila neenakosti, težave oseb z avtizmom so se v zadnjem letu le še povečale. Občina Ajdovščina podpira akcijo ozaveščanja o avtizmu, v znak podpore so že sinoči zagorele modre luči v prezentacijskih poljih na Lavričevem trgu, nocoj pa bodo v modrem zažareli tudi grajski oboki v grajskem vrtu.  

Avtizem ni bolezen, niti duševna bolezen. To je kompleksna nevrološka razvojna motnja, ki v različnih težavnostnih stopnjah (MAS – motnje avtističnega spektra) prizadene možgane pri procesiranju informacij. Oseba z avtizmom drugače razmišlja, razume in občuti svet okoli sebe. Nekateri ljudje z avtizmom so sposobni živeti relativno vsakdanje življenje, drugi pa vse življenje potrebujejo strokovno pomoč. Pomembno je zavedanje, da se s primerno podporo in ustreznimi pristopi poučevanja lahko veliko doseže. Zveza za avtizem Slovenije ob letošnjem dnevu zavedanja o avtizmu vabi otroke in mladostnike k sodelovanju v posebnem natečaju Modri SAM 2021, kjer zmagajo vsi, ki sodelujejo. S sodelovanjem – z branjem knjig, ki naslavljajo avtizem, s pogovori o knjigah in o motnji sami, s poustvarjanjem prebranega in predebatiranega – namreč sodelujoči dobijo veliko koristnih informacij o tej motnji.

Dan zavedanja o avtizmu pa lahko podpremo vsi – simbol podpore je modra barva, bodimo danes v modrem.