Pospešena gradnja optičnega omrežja

datum: 12.04.2021
kategorija: Novice

Podjetje GVO se z gradnjo optičnega omrežja trenutno nahaja na območju Gore. Krajanke in krajani ste na dom že prejeli osnovne informacije z možnostjo priklopa. Iz podjetja naprošajo, da izjavo izpolnite najkasneje do 19. aprila. Gradnja optičnega omrežja se bo v tem letu nadaljevala tudi v ostalih naseljih in bo predvidoma v tem letu dosegla vse krajevne skupnosti v občini. Poleg podjetja GVO bosta gradnjo optičnega omrežja izvajala tudi Telekom in Gratel.

Na območju občine Ajdovščina se pospešeno nadaljuje izgradnja optičnega omrežja v naseljih, kjer optike doslej še ni bilo. Podjetje GVO je skupaj z izvajalcem Optic-Tel začelo z gradnjo optičnega omrežja na območju Gore. Sočasno z gradnjo optičnega omrežja nameravajo ponudniki zgraditi tudi hišni priključek, s katerim bo interesentom zagotovljena sodobna telekomunikacijska povezava in visoke hitrosti prenosa podatkov, ki jih omogoča najsodobnejše optično omrežje. Ker gre za gradnjo na območjih, kjer za gradnjo ne obstaja ekonomski interes ponudnikov, je ta delno sofinancirana iz evropskih sredstev, delno jo bo financiral investitor sam. Za gradnjo priključka na objektu pa GVO zaračuna stroške v pavšalnem znesku 200 EUR.

Iz podjetja naprošajo vse, ki ste obvestilo o gradnji optičnega omrežja prejeli, da najkasneje do 19. aprila 2021 izrazite svoj interes za izgradnjo optičnega priključka. Odločitev za priklop izrazite z izpolnjenim prejetim obrazcem, ki ga posredujete na elektronski naslov gvo@telekom.si ali pošljete v kuverti, ki ste jo prejeli poleg vabila. Ponudniki poudarjajo, da odziv podate tudi če ne želite priključka in dodajajo, da se bo morebitnim naknadnim naročnikom cena gradnje in montaže zvišala. Za dodatna vprašanja so ponudniki na voljo na elektronskem naslovu: gvo@telekom.si ali na telefonski številki: 01 234 19 50.

GVO bo optično omrežje vzpostavilo na območju Gore, in sicer na Predmeji, Otlici, Kovku, Colu, Križni Gori, v Gozdu, Žagoliču, Malem Polju in na Vodicah. Nadaljevali bodo po dolini – v Lokavcu, na Brjah, Cesti, Planini, v Šmarjah, Ustjah, Dolenjah, Vrtovinu in vzhodnem delu mesta Ajdovščina. V preostalih naseljih bosta gradnjo optičnega omrežja izvedla druga ponudnika – Telekom in Gratel. Telekom bo prevzel območje zahodnega dela mesta Ajdovščina ter nadaljeval na območju Dobravelj, Kamenj in Potoč. V Črničah, Batujah in na Ravnah bosta omrežje gradila Telekom in Gratel.