Nov tovornjak v garaži regijskega skladišča CZ

datum: 13.04.2021
kategorija: Novice

Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Nova Gorica, je v upravljanje prevzela večnamenski tovornjak, ki bo prvenstveno služil prevozu opreme za prečrpavanje vode v primeru poplav, pa tudi drugim operativnim nalogam regijskega štaba Civilne zaščite.

V garaži Regijskega skladišča Civilne zaščite v Logističnem centru v Ajdovščini je parkiran nov tovornjak. Namenjen bo prevozu opreme za prečrpavanje vode v primeru poplav, tudi v mednarodnih reševalnih intervencijah. V Sloveniji se namreč ustanavljajo enote za prečrpavanje vode, z visoko zmogljivimi črpalkami, ki bodo lahko pomagale tudi na intervencijah v tujini. Ena takih enot je že vzpostavljena tudi v naši regiji. Šteje 9 pripadnikov, eden je Ajdovec, ki bodo v kratkem opravili vsa potrebna usposabljanja, tudi za mednarodno delovanje.

Nov tovornjak v garaži CZ Tovornjak IVECO Eurocargo bo prioritetno služil prevozu opreme za prečrpavanje – velike muljne črpalke, ki prečrpa 15 kubičnih metrov vode na minuto, cevi in ostale pripadajoče opreme. Opremo so reševalci doslej vozili po delih, novo vozilo pa je dovolj veliko, da bo mogoče črpalko in vse cevi hkrati odpeljati na intervencijo. To pa pomeni bistveno hitrejši prihod na kraj dogodka. Tehnično precej napredno vozilo bo stacionirano v Ajdovščini. Hkrati z njim je prispela tudi osebna oprema za celotno ekipo, v kratkem pa pričakujejo še eno vozilo, namenjeno vleki črpalke. Vozila za te namene je financirala država, osebna in druga oprema pa je poravnana iz namenskih sredstev Mehanizma EU na področju civilne zaščite.