Porast mišje mrzlice na območju Trnovskega gozda

datum: 04.05.2021
kategorija: Novice

V zadnjih dveh tednih je na območju celotnega Trnovskega gozda zaznati povečano nevarnost mišje mrzlice. Gre za resno bolezen s hudimi posledicami za zdravje ljudi, opozarjajo na NIJZ. Vse krajanke in krajane območja Gore in širšega Trnovskega gozda pozivamo k večji previdnosti.

Za virusno boleznijo mišje mrzlice je po poročanju Slovenskih državnih gozdov zbolelo več delavcev, ki sečnjo in spravilo lesa opravljajo na območju Predmeje. Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da gre za resno bolezen, ki ima lahko hude posledice za zdravje ljudi. Zato svetujemo previdnost bi opravljanju kakršnih koli mišja mrzlicazunanjih opravil, čiščenje ipd. Priporočljivo je čiščenje in zračenje zaprtih prostorov (denimo lop in drugih vrtnih ali kletnih prostorov) … Priporočljivo je tudi razkuževanje površin, kjer so iztrebki ali mrtve miši, pri delu si zaščitimo roke z rokavicami iz lateksa, uporabljamo masko. Ob preventivnih ukrepih za preprečevanja stika z mišmi pa pozornost posvečamo tudi morebitnim bolezenskim znakom, ki so značilni za mišjo mrzlico: visoka vročina, mrzlica, močan glavobol, močne bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Pojavijo se tudi bolečine pri gibanju očesnih zrkel, očesne veznice so močno pordele, bolnik je v obraz rdeč, kot bi bil opečen po sončenju.

Bolezen se iz glodavcev na človek prenaša prek vdihovanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodavcev. Okrevanje lahko traja tudi več tednov, zato previdnost ne bo odveč. Več informacij najdete na spletni strani NIJZ.