Milejši ukrepi, previdnost ostaja

datum: 10.05.2021
kategorija: Koronavirus

Stanje s koronavirusno boleznijo 19 se počasi izboljšuje, a upoštevajoč podatek, da je polovica regij trenutno oranžnih, polovica pa rumenih, kaže na to, da so samozaščitni ukrepi še naprej nujni! Goriška regija je obarvana v rumeno, na Ajdovskem trenutno beležimo 42 aktivnih primerov. Nemoteno poteka hitro testiranje v MKC Hiša mladih v Palah, Zdravstveni dom zbira tudi prijave na cepljenje – po novem se lahko cepijo tudi odrasli, mlajši od 50 let.

Vlada se je zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju. V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov  (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri čemer je število oseb v zaprtih javnih prostorih omejeno na 20 m2. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 % zasedenosti nastanitvenega obrata. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Še vedno so v veljavi ukrepi nošenja mask v vseh zaprtih javnih prostorih in odprtih javnih površinah, kjer ni mogoče zagotoviti 1,5 m razdalje in v osebnih vozilih, če je v vozilu več kot ena oseba in niso člani istega gospodinjstva. Nošenje maske ni potrebno pri individualni športni aktivnosti na zelenih površinah, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 3 metre oz. gre za člane istega gospodinjstva. Obvezno je razkuževanje v vseh zaprtih javnih prostorih, še vedno je prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi. Dovoljena je strežba na terasah gostinskih lokalov, odprte so lahko knjižnice, muzeji in galerije. Lavričeva knjižnica z današnjim dnem odpira vrata tudi do knjižnih polic in omogoča samostojno izbiranje gradiva, možna je tudi uporaba tudi uporaba študijskih miz za samostojno učenje. Več informacij na njihovi spletni strani.

Za vse tiste, ki potrebujete hiter antigenski test, dobite več informacij o urniku testiranja, ki poteka v Palah in Kulturnem domu Vipava, na tej povezavi.