Po občini nameščenih že okoli 30 pitnikov

datum: 11.05.2021
kategorija: Novice

Pitnik ob športnem igrišču v Dobravljah

Pred kratkim je ob športnem igrišču v Dobravljah zrasel ličen pitnik, ki ga dopoldan obkrožajo žejni šolarji, popoldan pa čista pitna voda osvežuje rekreativce in mimoidoče. V zadnjem desetletju je bilo po vsej občini urejenih okoli 30 javnih pip.

Že dolga leta je dostop do čiste pitne vode urejen v Šturskem parku, prav tako že vrsto let dobro služi svojemu namenu javna pipa na tržnici v središču mesta. Ob prenovi ceste do izvira Hublja so bili hkrati z drugo pohodniško urbano opremo ob njej urejeni tudi lični leseni pitniki. V zadnjih nekaj letih pa je bil dostop do čiste pitne vode urejen ob mnogih športnih in otroških igriščih, pohodnih in kolesarskih poteh, tako po mestu, kot na podeželju. Dober ducat pitnikov je razporejenih po mestu – ob poti do izvira Hublja, v Šturskem parku, na sejmišču in tržnici, pri občinski hiši na Cesti 5. maja, ob otroškem igrišču na Cebejevi ulici ter na Ulici Vena Pilona – tu je bil pitnik urejen v okviru projekta Moja pobuda. Javne pipe so tudi pri kolesarski točki ob starem mlinu, pod trgovskim centrom na koncu mesta ter na piknik prostoru in ob teniškem igrišču v Palah, kjer je ena od pip namenjena tudi pranju koles. Čudovit kamnit pitnik je na prenovljenem Lavričevem trgu. Popotniki skozi naše kraje pa se lahko odžejajo tudi po vaseh. Na Predmeji imajo urejene kar tri pitnike, pitna voda je dostopna ob športnih igriščih v Zavinu in v Selu ter na dveh lokacijah v Lokavcu – pri dvorani Edmunda Čibeja in v zaselku Čohi. Odžejati se je mogoče tudi na info točki v Šmarjah, javna pipa je v zaselku Bajči v Skriljah, pa v Velikih Žabljah, kjer je bil pitnik nameščen v sklopu urejanja javnega kotička med gradom in cerkvijo. Prav nazadnje je pitnik zrasel še ob športnem igrišču v Dobravljah.  

Nameščanje javnih pip po naših krajih je v domeni Občine Ajdovščina, ki krije tudi vse stroške – tako nabave in montaže, kot tudi porabe vode. Povprečni mesečni strošek vode na posamezni pitnik je okoli 14 evrov. Priklopljeni so na javni vodovod, za njihovo nemoteno delovanje pa skrbi Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina.

Ob novodobnih pitnikih pa naše kraje krasi še več različnih starodavnih vodnjakov in drugih naravnih vodnih virov, ki so dolga desetletja in stoletja nadomeščali sodobne javne pipe. Čeprav so tovrstni objekti nadvse romantični in privlačni, pa velja opozoriti, da te vode niso kontrolirane, pred zaužitjem se je treba torej prepričati o neoporečnosti.