Kam s poginulimi mišmi?

datum: 14.05.2021
kategorija: Novice

Letos je mišje leto, kot strokovnjaki poimenujejo leta, v katerih se izrazito poveča populacija miši. Porast populacije sovpada s pojavom bolezni mišje mrzlice, ki je bila diagnosticirana tudi na našem koncu, zato previdnost pri preprečevanju okužb z virusom ne bo odveč. Pomembno je, da izvajamo vsa preventivna dejanja za preprečevanja okužbe ter previdno ravnamo s poginulimi mišmi.

Zaradi bogate letine bukve in velike količine hrane letos beležimo večje število miši. Kar nekaj primer potrjenih okužb z mišjo mrzlico je bilo tudi na Trnovski planoti, kjer se je okužilo več gozdarjev. Najpomembnejša in najučinkovitejša za preprečevanje širjenja bolezni, ki ima lahko tudi resne posledice za zdravje, je preventiva. Poudariti je pomembno, da do okužbe ne pride ob stiku z mrtvo mišjo, pač pa z vdihovanjem prahu, ki vsebuje posušene izločke malih glodavcev ter v primeru ugriza živali, saj se v njihovi slini nahaja veliko število bakterij, ki povzročajo mišjo mrzlico. Izogibati se je treba prostorov in lokacij z velikim številom glodavcev, kjer zlahka lahko vdihnemo okužen prah. Poleg gozda, polj in travnikov so ta mesta stari kozolci, hlevi, kašče in shrambe s hrano. Najlažje je tako glodavcem preprečiti dostop do teh prostorov ter dosledno poskrbeti za razkuževanje prostorov. V zaprtih prostorih površine lahko razkužimo z nekaterimi dezinfekcijskimi sredstvi, toploto najpreprosteje pa kar z varekino, ki jo pustimo stati na površini cca. tri četrt ure. Več nasvetov za preprečevanje okužb z virusom mišje mrzlice dobite na spletni strani NIJZ.

Če pa kje opazimo kakšno poginulo miš, jo previdno odstranimo z lateks rokavicami ter masko, ki pokriva nos in usta. Poginulo žival damo v vrečko ter jo zakopljemo v zemljo, pri tem jih, v kolikor je to mogoče, posujemo z apnom. Roke si nato temeljito speremo s toplo vodo in milom, rokavice pa zavržemo. Če pa opazimo na območju večje število mrtvih miši, pokličemo dežurnega higienika na telefonsko številko 05 33 83 701 ali 05 33 83 703. V primeru manjšega števila miši (manj kot 20), pa poginule miši dostavimo v najbližjo veterinarsko službo, pri tem smo pozorni, da kadavre prijemljemo z rokavicami in jih dostavimo v vrečkah. 

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom oziroma mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Bolezen se z glodavca na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki so v izločkih glodavcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka.