Slovesno na Gori

datum: 07.06.2021
kategorija: Novice

Stopili smo v mesec junij, v katerem 30. obletnico slavi naša država Slovenija. Pomembni obletnici v čast se bodo tudi v naši občini odvijala manjša in večja obeleževanja, ki jih pripravljajo veteranske in domoljubne organizacije. Prejšnji konec tedna je že bilo slovesno na Gori – ob osnovni šoli so odkrili spominsko obeležje. Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti v naši občini bo v soboto, 19. junija, na Lavričevem trgu.

V petek, 4. junija 2021, so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina in Vipava pred Osnovno šolo na Otlici odkrili obeležje, ki spominja na obdobje osamosvajanja Slovenije leta 1991. V GORAobjektu Osnovne šole Otlica je v vojni za Slovenijo dober mesec dni delovalo vodstvo Teritorialne obrambe Občine Ajdovščina. Na slovesnosti, ki se jo je udeležil tudi podžupan Ivan Krašna, so program popestrili učenci Osnovne šole Otlica. Zbrane je nagovorila ravnateljica Danijela Likar, slavnostni govornik pa je bil Emil Velikonja, polkovnik Slovenske vojske v pokoju, ki je osvetlil pomembne korake na poti k osamosvojitvi na našem območju. Podžupan Ivan Krašna je izpostavil, da Občina Ajdovščina s ponosom ohranja spomin na pomembne dogodke iz procesa osamosvajanja. Pohvalil je skrb in prizadevanja veteranskih in domoljubnih organizacij ter pozval, da je potrebno spomin na te prelomne trenutke v zgodovini slovenskega naroda in državnosti negovati še naprej: »Naj nam služijo tudi v trenutkih velikih preizkušenj kot napotek, da so cilji dosegljivi, če se hotenja in želje poenotijo in združijo

Obeleževanja  v čast 30. obletnici samostojne države Slovenije se bodo nadaljevala vse do konca junija. Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti v naši občini bo 19. junija, ob 19. uri, s koncertom Policijskega orkestra na Lavričevem trgu v Ajdovščini. Slavnostni govornik bo podpredsednik združenja SEVER in predsednik Društva veteranov SEVER Severne Primorske Angel Vidmar. Zbrane bo uvodoma pozdravil tudi župan Tadej Beočanin.

 Foto: Vid Šibelja