Občina Ajdovščina v okviru projekta TRANSCPEARLYWARNING na 6. EUSAIR forumu

datum: 08.06.2021
kategorija: Novice

Že od lanskega poletja Občina Ajdovščina sodeluje v evropskem programu ADRION v okviru projekta »TRANSCPEARLYWARNING« s področja delovanja civilne zaščite. Kot projektni partner projekta TransCPEarlyWarning je Občina Ajdovščina sodelovala na 6. forumu EUSAIR, ki je potekal na spletu od 11. do 12. maja 2021.

Poleti 2020 je Občina Ajdovščina vstopila v evropski program ADRION v okviru projekta adrionTRANSCPEARLYWARNING. V program je vključenih 10 držav z Jadranske regije. Slovenijo poleg Občine Ajdovščina zastopa še Inštitut Jožef Štefan. Na dogodku, ki se je odvil prejšnji mesec je Občina Ajdovščina s koordinatorico projekta sodelovala kot projektni partner. Prvi dan dogodka se je začel z navdihujočim dialogom o izzivih za Evropo in EUSAIR, obravnavo prihodnosti jadransko-jonske makroregije, v katero so bili vključeni ministri iz držav s tega območja, poudarek so namenili zelenemu in krožnemu gospodarstvu ter modri rasti. Drugi dan se je osredotočal na okolje, trajnostni turizem in energijo. Nagrajene so bile pomembne osebe v jadransko-jonskih makroregijah, ki so se izkazale s svojim delom. Med zaključno slovesnostjo je bilo predsedstvo EUSAIR predano Albaniji, ki bo leta 2022 organizirala naslednji forum. Razprava o naslednjem programskem obdobju se osredotoča na področje Strategije pametne specializacije kot najboljše prakse za inovacije in olajšanje integracije Zahodnega Balkana.

Projekt je sofinanciran iz Programa INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020, Second Call for Proposal – Priority Axis