Obeta se gradnja pešpoti ob Hublju

datum: 29.06.2021
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina v sklopu projekta Grevislin nadaljuje z aktivnostmi – jutri bo na spletu potekal dogodek Dan Vipave na temo zelene infrastrukture ter ohranjanja in izboljšanja stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah. Še letos pa se v sklopu projekta načrtuje ureditev dostopa čez poplavno območje ob reki Hubelj – od železnega mostu proti Palam, kjer se bo uredilo sprehajalno pot.

Projekt Grevislin združuje 14 partnerjev, 7 slovenskih, 7 italijanskih in bo podaljšano trajal vse tja do 14. februarja 2022. Projekt je sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Občina Ajdovščina je doslej izvedla že dve pomembni aktivnosti v sklopu projekta, in sicer ureditev protipoplavnega nasipa na cesti proti Brjam ter vzpostavitev omrežja merilnih postaj, ki avtomatsko in ažurno spremljajo pojavnost koristnih ali škodljivih žuželk. Trenutno je na kmetijskih in gospodarskih površinah postavljenih 25 tovrstnih naprav, ki prek posebne aplikacije pomagajo pri odločanju o uporabi škropiv, da je zaščita rastlin učinkovitejša in hkrati prijaznejša do okolja.

Lično urejena pešpot ob Hublju že sedaj privablja obiskovalce. Še pred koncem poletja pa se obeta še ena infrastrukturna aktivnost, in sicer renaturacija poplavnega območja ob reki Hubelj – ureditev dostopa od železnega mostu do Pal v dolžini skoraj 200 metrov. Zgradilo se bo pot od železnega mostu proti Palam v dolžini skoraj 200 metrov. Območje bo utrjeno z makadamsko podlago, namestilo se bo železno ograjo in pa celostno uredilo okolico – odstranilo topole in zasadilo javor. Območje načrtovanega posega leži na območju Nature 2000 in je pomemben življenjski prostor tudi  varovanih vrst rib, kot sta grba in kapelj. Z ureditvijo dostopa čez poplavni travnik se bo ohranjalo in varovalo naravni habitat živali. Na novo urejena pešpot pa bo odlično izhodišče za že tako obljudene sprehajalne poti ob Hublju.  

 

grevislin