Po mišji še zajčja mrzlica

datum: 23.07.2021
kategorija: Novice

Medtem ko se mišja mrzlica počasi umirja, iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo na porast zajčje mrzlice v naši regiji. Doslej je bilo potrjenih skoraj 20 okužb.

Zajčja mrzlica ali tularemija se je ponovno pojavila potem, ko je v regiji nismo zabeležili več desetletij. Gre za kužno bolezen živali, zoonozo, ki se prenaša na človeka z vbodom klopa, stikom z živaljo (zajci, kunci, voluharji, pižmovke, bobri), redkeje pa tudi z zaužitjem kontaminirane hrane in vode ali inhalacijo aerosola, prahu, ki nastaja pri kmečkih opravilih kot so košenje trave, nakladanje sena in podobno. Opozoriti velja, da so se aktualne okužbe najverjetneje prenesle prav iz manjšega zasebnega vodnega vira. NIJZ je vse upravljavce vodovodov v regiji že obvestil o pojavu bolezni in jim poslal priporočila.

Simptomi bolezni so mrzlica, vročina, glavobol, redkeje kašelj, bolečine v mišicah in trebuhu, bruhanje in driska, možne pa so tudi še druge oblike bolezni. Prvi znaki se najpogosteje pojavijo 3 do 5 dni po okužbi, lahko pa tudi kasneje. Bolezen se med ljudmi ne prenaša, torej bolnika ni potrebno osamiti. Zdravi se z antibiotiki.

Zavarujemo se tako, da se izogibamo stikom s poginulimi živalmi, prav tako moramo biti pozorni na morebitne iztrebke glodavcev, pravilno odstranjevanje klopov, za žejo uporabljamo le varno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov.