Dom krajanov na Planini gre v prenovo

datum: 28.07.2021
kategorija: Novice

Dom krajanov na Planini gre v prenovo. Predvsem bo urejeno dvorišče za objektom, posegi znotraj objekta pa bodo namenjeni zlasti izboljšanju energetske varčnosti in učinkovitosti, opravljeno pa bo tudi nekaj nujnih drugih posegov.

V sklopu prenove bo urejeno zadnje dvorišče Doma krajnov na Planini Znotraj objekta bodo na novo urejene sanitarije, vključno za invalide, posledično pa se bo zamaknilo ali zmanjšalo vrata v kuhinjo. Prav tako bo gibalno oviranim prirejen vhod v objekt, v katerega se zdaj vstopa preko stopnice, vključno z vgradnjo rešetke za odvajanje meteorne vode. Na novo bo urejeno ogrevanje, v dvorani bodo obstoječe luči nadomestile varčne led svetilke. Objekt bo dobil trifazno električno napeljavo in novo elektro omarico. Pomembna dela bodo opravljena na zadnjem dvorišču, kjer bo odstranjena greznica, prenovljena kanalizacijska napeljava, objekt pa bo priključen na čistilno napravo. Aluminijasto stavbno pohištvo bo zamenjano z lesenim, ki ustreza slogu prenove v tradicionalno vaško dvorišče.

Preden pa bodo na Planini zaropotali stroji, je potrebno pripraviti vso potrebno dokumentacijo. Projekt za izvedbo (PZI) je že izdelan in usklajen s krajevno skupnostjo. Investitorka prenove bo Občina Ajdovščina, postopek pa je v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, saj se v konstrukcijo samega objekta ne bo posegalo, opravljala se bodo torej vzdrževalna dela. Za prenovo doma krajanov na Planini je v občinskem proračunu za letos in prihodnje leto rezerviranih okoli 100.000 evrov. Po načrtih se bo investicija na terenu pričela proti koncu letošnjega leta, v večjem delu pa se bo izvajala v prihodnjem letu.