Z Mojo pobudo do družinske kolesarske poti

datum: 06.09.2021
kategorija: Novice

V zadnjih tednih so po Skriljah in okoliških krajih zrasli količki, ki so nato dobili še usmerjevalne tablice. V okviru participativnega proračuna Moja pobuda nastaja nova krožna družinska kolesarska pot. Odprta in predstavljena bo v okviru letošnjega tedna mobilnosti.

Nova kolesarska pot združuje naselja po dolini. Pot je speljana po že obstoječih rekreativnih in drugih javnih kolesarkapoteh. Začne in konča se pri šoli v Skriljah, od koder najprej vodi skozi Dobravlje na Dobravsko polje, do cerkvice Sv. Petra, nato naprej do Dobravske Krnice. Tu je bila v okviru tega kolesarskega projekta nameščena nova urbana oprema – klopi in miza. Od tod se kolesarjenje nadaljuje proti Brjam – tudi tu so bile za ta namen nameščene nove klopi in miza. Na Brjah se kolesarska pot združi z novo učno potjo ob Vipavi, tod pa bo tekla tudi regionalna kolesarska povezava. Nadaljuje se nazaj proti Velikim Žabljam, nato na Uhanje, Ustje, kjer prečka Vipavo in se obrne nazaj proti Plačam do Vipavskega Križa, kjer se združi z obstoječo potjo okoli Križa ter skozi Cesto pripelje v Dobravlje, od tod pa na izhodišče v Skrilje.

Nova kolesarska pot Skrilje je krožna in nezahtevna, v celoti meri 18 kilometrov, brez večjih vzponov (med 150 in 230 m). Pobuda za ureditev poti prihaja iz skriljske vaške sredine in spodbuja uporabo kolesa tako za vsakodnevne opravke, kot tudi za rekreacijo. »Nagovarjamo predvsem mlade in družine, želimo jih usmerit na neko varno pot,« pravijo pobudniki. Trasa je v celoti označena, do zaključka projekta manjka še informacijska tabla na izhodišču poti, na parkirišču pred šolo v Skriljah, tam bo postavljen tudi pitnik. Na sami trasi pa bodo na nekaterih točkah postavljena kolesarska stojala. Odprtje poti je načrtovano v tednu mobilnosti, torej v tednu od 16. do 23. septembra.