Jesenske serenade se nocoj pričenjajo z ljubezensko zgodbo

datum: 10.09.2021
kategorija: Novice

Nocoj se s prvim koncertom 'Biti ali ljubiti' v Vipavskem Križu pričenja niz glasbenih dogodkov Jesenske serenade. Nastopila bo komorna skupina Glasbenega društva Tamburjaši. Jesenske serenade že vrsto let prireja Glasbena mladina Ljubljanska, v Ajdovščino pa prihajajo ob sodelovanju Zveze kulturnih društev Ajdovščina.

Štirje jesenski koncerti bodo gotovo poslastica za glasbene sladokusce, še posebej za ljubitelje vrhunske klasične glasbe. Nocoj se bo v Vipavskem Križu odvila posebna ljubezenska zgodba z naslovom 'Biti ali ljubiti'. Nastopila bo komorna skupina Glasbenega društva Tamburjaši iz Vipave, ki jo vodi vsestranska in perspektivna mlada umetnica, magistrantka ljubljanske glasbene akademije Mojca Lavrenčič. Mojca redno sodeluje s številnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri, njena posebnost pa je čembalo, oziroma stara glasba. Zanimiv glasbeni repertoar bo okrasila interpretacija Shakespearovih sonetov, ki jih bo recitiral dramski igralec Tadej Pišek. 

V septembru in oktobru pa se bodo v Križu odvile še tri zanimive glasbene zgodbe. Zadnji septembrski petek bo Slovenski godalni sekstet s koncertom 'Uspavanke poletju' napovedal jesen, koncert pa bo z lastno poezijo povezal pesnik Kristian Koželj. Teden kasneje, 1. oktobra, bodo na sporedu 'Kroki svatbe', nastopil bo kvartet odličnih glasbenikov: flavtistka Irena Rovtar, violinistka Mojca Menoni Sikur, Gea Pantner Volfand na violi in Martin Sikur na violončelu. Izvajali bodo operne točke iz Figarove svatbe, koncert bo z odlomki iz libreta opere dopolnil dramski igralec Dejan Pevčević. Zadnji koncert bo na sporedu kriške grajske kleti v petek, 10. oktobra, ko bosta nastopila baritonist Jaka Mihelač in kitarist Jure Cerkovnik, nežen glasbeni izbor koncerta z naslovom 'Bodi tiha pesem' bo s prebiranjem pesmi slovenskih avtoric in avtorjev dopolnila Tina Uršič.

Koncerti imajo prost vstop, potrebno pa bo dokazovati izpolnjevanje enega od PCT pogojev (razen za mlajše od 12 let), prav tako bo na prireditvah obvezna zaščitna maska.