Garaža odpira svoja vrata

datum: 14.09.2021
kategorija: Novice

V mesecu oktobru bo v Ajdovščini zaživel nov mentorski program. Ideja o brezplačnem programu se je porodila pri študentih tehničnih smeri, ki želijo mladim ponuditi možnost osvajanja novega znanja izven šolskih okvirov. Program bo potekal enkrat na teden, v popoldanskem času na Vilharjevi ulici v Ajdovščini. Vabljeni učenci zadnje triade OŠ in dijaki SŠ! Prijave so v teku!

Program Garaža zajema delovni prostor, kjer bodo na voljo različna orodja za ročno in strojno izdelavo izdelkov, strokovno mentorsko vodenje ter predajanje znanja, ki v mladih spodbuja kreativno mišljenje in jih hkrati povezuje z lokalnim gospodarstvom. Učenci zadnje tirade osnovne šole ter dijaki srednjih šol bodo s projektom spoznavali različne garažapristope dela – od načrtovanja do izdelave praktičnega izdelka. Učenci se bodo lahko srečali z več dejavnostmi: na voljo bo obdelava različnih materialov, kot so les, kovina in plastika, izdelava elektronskih vezij, modeliranje in delo s 3D tiskalnikom, avtomatizacija s sistemi Arduino in Red Pitaya, programiranje, spoznavanje osnovnih fizikalnih, biokemijskih in kemijskih principov. Na ta način se bodo učenci naučili narediti tisto, kar si bodo sami zaželeli ter tako pridobili dragoceno izkušnjo, ki je bistvenega pomena in v veliko pomoč pri usmeritvi in načrtovanju njihove poklicne poti, pojasnjujejo v Zavodu BETA. Brezplačen program Garaža bo potekal enkrat na teden, v popoldanskem času na Vilharjevi ulici v Ajdovščini in se bo izvajal pod prostovoljnim mentorstvom študentov tehnični smeri. Medse vabijo učence zadnje triade OŠ in dijake SŠ. K sodelovanju vabijo tudi mentorji, ki v programu sodelujejo prostovoljno. Trenutno jih v programu sodeluje garažapet, medse pa vabijo nove moči: »Iščemo izkušene ljudi, ki so pripravljeni svoje znanje prenašati mlajšim generacijam. Kot mentor daš na preizkušnjo vse svoje sposobnosti, saj si v nenadzorovanem okolju izpostavljen novim idejam in praksam. Razmišljati moraš izven okvirjev, tako da lahko skupina otrok, ki jo vodiš, uspešno doseže zastavljene cilje, « je povedal Timotej Lemut, eden izmed mentorjev, sicer doktorski študent teoretične fizike, in dodal, da so na idejo po vzpostavitvi Garaže prišli z željo ponuditi mladim nekaj več: »Spodbudilo nas je predvsem dejstvo, da je izobraževalni sistem zastarel. Šolstvo tako po učnih metodah kot po tematikah trenutno ignorira velik del znanosti in tehnologije 20. in 21. stoletja. Povsem razumljivo je, da se šolski sistem spreminja z zamikom glede na nova znanstvena odkritja in tehnološke izume, a ker ni na obzorju nobenih konkretnih sprememb, smo se odločili da poskusimo stanje, kolikor je pač v naši moči, izboljšati s programom Garaža

garažaPridružite se ambicioznim mladim, ki ustvarjajo skupnost ustvarjalcev in navdušencev nad znanostjo in tehnologijo, kar bo v Ajdovščini okrepilo že tako trdno zasnovano povezovanje med izobraževalnimi ustanovami, obrtniki in podjetji, Garaža pa bo igrišče za ustvarjanje in preizkušanje novih idej. Vpis v program poteka prek elektronske pošte: institut@zavod-beta.si ali na telefonski številki: 031 316 115. Vpisati pa se bo mogoče tudi na sami lokaciji (Vilharjeva 20), ob otvoritvi Garaže, 1. oktobra. Več informacij na tej povezavi.