Praznik vrnitve Primorske k matični domovini

datum: 15.09.2021
kategorija: Novice

Na današnji dan leta 1947 je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je velik del Primorske vrnila nazaj Sloveniji. 15. september je zato pomemben dan v prazničnem koledarju Primork in Primorcev. Letošnja proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je minulo soboto potekala v Idriji. Udeležil se jo je tudi župan Tadej Beočanin.

Vsebina proslave, ki jo je režiser in scenarist Dušan Moravec združil pod sloganom Tujega nočemo, svojega ne damo, je nosila simbolno sporočilo. "Za proslavo sem si izposodil Vorančev slogan Tujega nočemo, svojega ne damo, a z vprašajem na koncu. Ali res svojega ne damo, glede na to, kaj vse smo v preteklosti že našega nekritično razprodali? A če česa, potem Primorske ne damo. In tudi zato so proslavo soustvarili kulturni ustvarjalci z idrijsko-cerkljanskega dela Primorske," je poudaril. Osrednji praznični govor je pripravila mlada znanstvenica, Idrijčanka na študiju v ZDA, Nina Leskovec, ki se je v program proslave vključila preko video-povezave: "Poleg tega, da sem ponosna Idrijčanka, sem ponosna tudi na to, da sem v tujini izobražena in trenutno v tujini živeča Slovenka ter aktivna članica skupnosti ameriško-slovenske izobraževalne fundacije ASEF, v kateri se trudimo povezovati Slovence, živeče doma in tiste študirajoče oziroma delujoče v tujini, ter povečevati pretok znanja, predvsem pa bogatiti slovensko zakladnico znanja.« Idrijski župan Tomaž Vencelj je v uvodnem nagovoru izrazil ponos, da osrednjo proslavo ob državnem prazniku gostita občini Idrija in Cerkno, ki že več kot pol tisočletja pomembno bogatita Primorsko s svojimi naravnimi lepotami ter svetovno priznano tehnično in kulturno dediščino ter uspešnim gospodarstvom. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno pa je preletel najpomembnejše zgodovinske mejnike ter poudaril kako pomembno je ohranjati spomin.

zastabaProslavo so si zaradi zdravstvene situacije »v živo« ogledali le vabljeni gostje, med njimi tudi predsednik RS Borut Pahor. Prazničnega dogodka v Idriji se je udeležil tudi župan Tadej Beočanin, ki je na današnji praznični dan vsem Primorkam in Primorcem, občankam in občanom čestital ob skupnem prazniku, ki simbolizira enotnost in složnost primorskega ljudstva v želji po združitvi, enakopravnosti, svobodi. »Primorska je dežela trpežnih, odločnih in pogumnih ljudi, ki že tedaj niso klonili pred raznarodovanjem, nasiljem, trpinčenjem … Klena volja in želja po ohranitvi, kar je našega, jih je utrdila v prepričanju, da pripadajo skupnosti, ki ima bodočnost,« je v svojem voščilu zapisal župan.

Občanke in občani, čestitke ob prazniku!