Divja Slovenija prihaja v Ajdovščino!

datum: 15.09.2021
kategorija: Novice

Foto: FB Miran Krapež

Na popotovanju po slovenskih kinematografih bo dokumentarec Divja Slovenija v petek, 17. septembra, obiskal tudi Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščini. Na projekcijo vabi Fotografsko društvo Veno Pilon, katerega član Miran Krapež je kot snemalec sodeloval pri nastajanju dokumentarca.

Film predstavlja zelo pestro favno in floro Slovenije. Režiral ga je Matej Vranič, sicer profesionalni fotograf, ki se je pred nekaj leti proslavil s celovečernim dokumentarcem Ptice jezer, z osupljivimi podrobnostmi iz življenja ptic. Sodeluje tudi z revijo National Geographic, za katero je pripravil vrsto zgodb o divjih živalih. Divja Slovenija je njegov drugi celovečerni dokumentarni film. V filmsko ekipo je povabil tudi našega odličnega naravoslovnega fotografa Mirana Krapeža z Gore, zaradi česar bo projekcija filma v Ajdovščini še nekoliko slajša. Miran, član Fotografskega društva Veno Pilon, je s svojimi posnetki divje narave očaral marsikatero mednarodno komisijo na različnih fotografskih natečajih. Sodelovanje pri filmu Divja Slovenija pa mu je predstavljalo še dodaten izziv. Dokumentarec je nastajal dve leti, poleg znanja in dobre opreme pa je bilo zanj potrebne predvsem veliko potrpežljivosti, pravi Miran: »… za dobro fotografsko zgodbo, za minuto in pol posnetka, sem potreboval tudi par sto ur …«  V objektiv je ujel raznolike motive kozoroga, gamsa, belke, planinskega orla, jelenjadi, divjega prašiča, jazbeca, čebelarja, ruševca … 

Dober mesec po premieri si bomo Divjo Slovenijo lahko ogledali tudi v Ajdovščini, v Dvorani prve slovenske vlade, v petek, 17. septembra ob 19. uri. Vstopnine ne bo, bo pa na vhodu v dvorano potrebno dokazati izpolnjevanje enega od PCT pogojev ter si nadeti zaščitno masko.