Občina Ajdovščina in Lavričeva knjižnica krepita pomen branje

datum: 16.09.2021
kategorija: Novice

Med 8. septembrom in 10. oktobrom poteka projekt Nacionalni mesec skupnega branja, ki je letos posvečen tematiki medgeneracijskega branja. Z aktivnostmi v projektu sodelujeta tudi Občina Ajdovščina in Lavričeva knjižnica, ki sta že tretje leto zapored tretješolkam in tretješolcem z namenom spodbujanja branja in krepitve bralne pismenosti podarila knjige.

V sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja 2021 bodo tretješolci v občini Ajdovščina v dar prejeli knjigo s priloženo knjigekazalko. V akcijo promocije bralne pismenosti se Občina Ajdovščina v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina vključuje že tretje leto zapored. Naslov letošnje izbrane knjige je Kakšno drevo zraste iz mačka, pisateljice Nataše Konc Lorenzutti. Zbirka kratkih zgodbic bralcem predstavlja družinsko življenje z opisi vsakdanjih situacij, izkušenj, ki pričajo o situacijah, ki se dogajajo v sleherni slovenski družini. Iz njih veje humor, ironična distanca do vsakdanjih tegob in veselje do življenja. Zraven knjižice je dodana tudi kazalka, ki prijazno nagovarja k branju: »Pot do novih spoznanj in velikih idej se začne z obračanjem strani. Torej le pogumno vstopaj med besede in stavke, začni v šolski knjižici.« V okviru nacionalnega projekta pa organizatorji spodbujajo k sodelovanju še starše, stare starše in večgeneracijske skupine. Izpostavljajo namreč pomen družinskega branja. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost, ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje. Vse do 10. oktobra se obetajo raznoliki dogodki in dejavnosti, s katerimi si organizatorji nadejajo  k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture. H krepitvi bralne pismenosti in izboljšanju bralnih veščin pa z dogodki spodbuja tudi Lavričeva knjižnica Ajdovščina, denimo z bralnim krožkom Knjižna srečanja ob kavici, ki je namenjen seznanjanju z raznovrstnim knjižničnim gradivom, ki ga hrani naša knjižnica. Gre za promocijo knjižničnega fonda in za spodbujanje bralcev, da posegajo po raznovrstnem gradivu. Srečanja potekajo enkrat mesečno. Naslednje srečanje je predvideno za 21. september. Več informacij in spodbud k branju najdete na spletišču Lavričeve knjižnice.

Tretješolcem iz podružnične šole Črniče je knjigo v sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja podarila knjižničarka in jim ob tem še predstavila avtoričino delo.