7. mednarodni festival moškega petja

datum: 07.10.2021
kategorija: Novice

Ajdovski pevski zbor Srečko Kosovel skuša tudi v teh pandemičnih časih nadaljevati uspešno zgodbo pevskega festivala, le da prilagojenega trenutnim razmeram. Že 7. mednarodni festival moškega petja bo tako potekal v soboto in nedeljo (9. in 10. oktobra) s posvetnim in sakralnim programom. Sobotno dogajanje se zaradi napovedanega slabega vremena seli iz Vipavskega Križa v Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščino.

Na sobotnem koncertu z začetkom ob 18.30 bodo nastopili moška in fantovska zasedba zbora Srečko Kosovel, obe pod vodstvom Andreja Makorja, Mariborski oktet (umetniška vodja Špela Drašler) ter kvartet AS, ki je 'vskočil' namesto fantovske skupine MeMPZ Emil Komel iz Gorice (bolezen).

Fantovska zasedba zbora Srečko Kosovel bo doživela svoj ognjeni krst, moška zasedba pa bo prav tako krstno izvedla noviteto Andreja Makorja z naslovom Naša zemlja. Skladatelj jo je posvetil prav zboru, ki ga vodi, in sicer ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Melodijo je zložil na stihe istrskega pesnika Alojza Kocjančiča.

Še pred koncertom (ob 16.00) bo delavnica vokalne tehnike pod vodstvom Martine Burger. * Namen delavnice je zborovodjem, pevcem in korepetitorjem izboljšati znanje o vokalni tehniki, da bi uspešneje reševali vokalne težave pri svojem petju in pri delu z zborom. Delavnica bo odprtega tipa, aktivna za vse udeležence. Na voljo bo študijski material.

festival-kosovel2.jpgFestival se bo v nedeljo nadaljeval v romarski cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi (ob 18.00). Tokrat bosta nastopila dva sestava, vendar z nekoliko daljšima programoma. Domači zbor Srečko Kosovel bo odpel štiri nabožne skladbe Avgusta Lebana, ki je pred poldrugim stoletjem nekaj časa učiteljeval prav v Ajdovščini. S koncertom bodo nadaljevali italijanski gostje, Coro La Rupe iz kraja Quincinetto v dolini Aosta. Na sporedu bodo skladbe pri nas manj poznanih skladateljev od renesanse do sodobnosti. Zbor vodi Domenico Monetta.

Vsi obiskovalci festivalskega dogajanja bodo morali upoštevati takrat veljavne protikoronske ukrepe.

 

*Sopranistka Martina Burger je z odliko diplomirala leta 2011 na zagrebški Akademiji za glasbo. Bila je izjemno uspešna na mednarodnih in nacionalnih pevskih tekmovanjih, poustvarila pa je tudi že 22 opernih vlog. Poleg tega ima tudi široka pedagoška znanja in za JSKD redno vodi seminarje vokalne tehnike.