O žganjekuhi v Učnem centru Brje

datum: 08.10.2021
kategorija: Novice

V prostorih Učnega centra Brje bo v četrtek, 14. oktobra, potekalo predavanje na temo priprave lokalnih sadnih in vinskih destilatov, ki ga Občina Ajdovščina pripravlja v okviru evropskega projekta Odkrivanje podeželske dediščine.

Ljubitelje žganjekuhe in vse, ki se nameravate z žganjekuho ukvarjati tudi poslovno, vabimo na predavanje, žganjekuhaki ga bo izvedla predavateljica Milena Štolfa, univ. dipl. inž. agr., vodja izpostave Oddelka za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v Sežani. Predavateljica svoje delo posveča tudi področju proizvodnje žganih pijač, obenem je predsednica komisije na Regijskem ocenjevanju sadnih žganj ter članica številnih degustacijskih in ocenjevalnih komisij širom Slovenije. V soavtorstvu s prof. dr. Janezom Hribarjem in prof. dr. Rajkom Vidrihom je izdala tudi knjigo Sodobna žganjekuha. Predavanju bo sledil pogovor med udeleženci in predstavniki Občine Ajdovščina o ureditvi namenskega učnega prostora z opremo za pripravo lokalnih sadnih in vinskih destilatov v prostorih Učnega centra Brje. Več informacij na tej povezavi. Prijave sicer zbirajo tudi na elektronskem naslovu: erika.zuodar@ajdovscina.si ali na telefonski številki: 05 365 91 07.  Prosimo, da se na delavnici držite vseh ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni.  Za udeležbo na delavnici je potrebno izpolnjevat t. i. pogoj PCT.

 logo

Projekt Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in širjenja znanja, navezujoč se na pristop “terroir” za proizvodnjo vina in jabolčnega vina na izbranih območjih Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške.