Zlati svinčnik za prenovo Kastre

datum: 09.10.2021
kategorija: Novice

Prenovljen Lavričev trg je osvojil še eno nagrado. Zbornica za arhitekturo in prostorsko načrtovanje je projekt prenove starega mestnega jedra v Ajdovščini prepoznala kot enega izmed najboljših arhitekturnih realizacij. V petek, 8. oktobra, je v Mariboru v okviru dneva arhitektov potekala slovesna podelitev Zlatega svinčnika, ki so jo za odlično arhitekturno zasnovo Lavričevega trga prejeli arhitekti biroja Ravnikar – Potokar.

Arhitekti biroja Ravnikar Potokar ob prevzemu Zlatega svinčnika za prenovo Kastre. Zlati svinčnik komisija Zbornice za arhitekturo in prostor vsakoletno podeljuje tistim projektom in njihovim avtorjem, ki so v vseh pogledih presežni – ki ustvarjajo skladne in človeku prijazne prostore, skrbno umeščene v svojo naravno in kulturno okolico in ki navdihujejo uporabnike, da prostor napolnijo in uporabljajo na inovativen način. Zbornica je v petek, 8. oktobra, v sklopu konference in dneva arhitektov priredila tudi slovesno podelitev arhitekturnih nagrad. Zlati svinčnik za prenovo mestnega jedra – Kastre so prejeli arhitekti iz arhitekturnega biroja Ravnikar – Potokar. Komisija je ureditev starega mestnega jedra Ajdovščina prepoznala kot eno vidnejših prenov odprtega prostora.   »Nova zasnova kvalitetnega javnega odprtega prostora mesta se tako uspešno prepleta z antičnimi in drugimi zgodovinski sloji, ki danes dajejo mestu zgodovinski, kulturni in lokalni kontekst ter svojevrsten karakter,« so zapisali v obrazložitvi.

 

lavričevTretja pridobljena nagrada za prenovo Lavričevega trga je še en dokaz več, da je mestno jedro dobilo pravo podobo. Nagrada obenem prinaša potrditev dobro opravljenega dela, tako z vidika same prenove komunalne infrastrukture kot tudi prostora za bivanje v samem središču Ajdovščine, je veselje ob pridobitvi nagrade izrazil župan Tadej Beočanin in dodal: »Prepričani smo, da je dovršena podoba mestnega jedra v navdih tako strokovnjakom, poznavalcem arhitekturnih presežkov, kot tudi obiskovalcem in predvsem prebivalcem, ki so ajdovsko dnevno sobo vzeli za prostor srečevanja, povezovanja in druženja. Mestno središče je namreč zaživelo v vsej svoji živahni podobi.«