Na Gori na optično omrežje že priključen prvi naročnik

datum: 14.10.2021
kategorija: Novice

Na Sinjem vrhu je s predstavniki družbe GVO potekalo srečanje, na katerem se je na sodobno optično omrežje simbolno priključilo prvega naročnika na Gori – Penzion Sinji vrh. GVO je gradnjo optike od Žagoliča proti Predmeji zaključil – naročniki lahko pri svojih operaterjih, ki so podpisali medoperaterske pogodbe, že uredijo priklop na optično omrežje. Do poletja 2022 bo optično omrežje pridobila večina krajevnih skupnosti v ajdovski občini.

gvoDružba GVO je z  Ministrstvom za javno upravo sklenila pogodbo, s katero se je zavezala, da bo do septembra 2023 zgradila odprto širokopasovno omrežje tudi po občini Ajdovščina. Dela pa pospešeno tečejo, zato v družbi predvidevajo, da bodo z deli zaključili leto prej, kot so načrtovali. Z omrežjem bodo pokrili območja tako imenovanih belih lis – naselij, kjer omrežja še ni, operaterji pa za gradnjo niso izrazili tržnega interesa zaradi prevelikega ekonomskega vložka. Doslej so optično omrežje zgradili od Žagoliča do Predmeje. Trenutno dela potekajo na Colu, Malem Polju in na Vodicah. Optika se gradi tudi v dolini, trenutno na Ustju, nadaljevalo pa se bo proti Dolenjam, Planini, Tevčam, Vrtovčam, vse tja do Vrtovina. Telekom bo prevzel območje zahodnega dela mesta Ajdovščina ter nadaljeval na območju Dobravelj, Kamenj in Potoč. V Črničah, Batujah in na Ravnah bosta omrežje gradila Telekom in Gratel. Sočasno z gradnjo optičnega omrežja ponudniki gradijo tudi hišni priključek, s katerim bo interesentom zagotovljena sodobna telekomunikacijska povezava in visoke hitrosti prenosa podatkov, ki jih omogoča najsodobnejše optično omrežje.

Na Sinjem vrhu so predstavniki družbe GVO, na čelu z direktorjem Zefom Vučajem in županom Tadejem sinji vrhBeočaninom simbolno na optično omrežje priključili prvega naročnika na Gori – Penzion Sinji vrh. Vsa ostala gospodinjstva na Gori, ki so interes po optičnem omrežju izrazila, bodo v naslednjih dneh dobila poziv, da lahko uredijo priklop in hkrati prehod pri svojih ponudnikih telekomunikacijskih storitev na optično omrežje. Direktor družbe GVO je ob tem povedal: »V času, ko nam je pandemija covid19 spremenila način življenja, smo se v naši družbi odločili, da projekt maksimalno pospešimo in na ta način omogočimo tukajšnjim prebivalcem hitrejši dostop do informacij. Zaradi naše odločitve bodo uporabniki lahko koristili storitve eno leto prej, kot je bila naša zaveza do države. Prebivalci bodo imeli možnost izbire različnih paketov pri različnih operaterjih, tako da bodo lahko izbrali tisto, kar ustreza njihovemu načinu življenja. Verjamemo, da bo novo omrežje marsikomu olajšalo in hkrati tudi izboljšalo življenjske pogoje.« Župan Tadej Beočanin je izrazil veselje, da je optika prišla tudi v nekoliko bolj oddaljene kraje naše občine in upa, da se bo z optičnim omrežjem do konca leta 2022 pokrilo večino krajevnih skupnosti in s tem zagotovilo kakovostno in hitro delovanje telekomunikacijskih povezav, kar bo doprineslo k izboljšanju kakovosti življenja v celotni skupnosti.