Nevarno na varno

datum: 19.10.2021
kategorija: Novice

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina je sredi akcije zbiranja nevarnih odpadkov. Prvi del je potekal prejšnji teden, delavci ajdovske komunale bodo ponovno na terenu v četrtek, 21. in v soboto, 23. oktobra. Preverite, kdaj bodo v vaši bližini!

Nevarni odpadki so snovi, ki imajo eno ali celo več nevarnih lastnosti, kot so na primer eksplozivnost, oksidativnost, radioaktivnost, strupenost, jedkost, dražljivost, rakotvornost, nevarnost za okolje in podobno. Tudi po naših domovih jih imamo, z njimi moramo rokovati previdno. Kadar takšne nevarne snovi ali predmeti postanejo odpadki, jih oddamo komunalnemu podjetju v okviru akcije zbiranja nevarnih odpadkov ali v zbirnem centru, nikakor pa ne sodijo v zabojnik na ekološkem otoku!

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina dobro poskrbi, da imamo občani pestre možnosti odlaganja odpadkov. V letošnjem letu so uvedli pomembno novost – na mnogih ekoloških otokih lahko oddamo odpadno olje, ki sicer sodi v sklop nevarnih odpadkov. Prav v teh dneh pa poteka tudi akcija zbiranja nevarnih odpadkov, kamor poleg vseh vrst odpadnega olja sodijo tudi:

- barve, laki, lepila, topila, smole, kiti, kisline, lugi, čistilna, kozmetična in pralna sredstva;

- tlačne posode za spreje (na primer embalaža laka za lase ali drugih sprejev);

- odpadki, ki vsebujejo živo srebro, flourescentne cevi, sijalke;

- odpadna zdravila in pesticidi (Insekticidi, fungicidi, herbicidi …);

- akumulatorji, baterije, elektronska in električna oprema;

- embalaža, onesnažena z nevarnimi snovmi;

- drugo …

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov bo potekala še v četrtek, 21. in v soboto, 23. oktobra, na različnih lokacijah – oglejte si natančen razpored zbiranja.

Akcija je namenjena gospodinjstvom, ki so vključena v redni odvoz odpadkov na območju občin Ajdovščina in Vipava. V akciji ne prevzemajo odpadkov, ki izhajajo iz dejavnosti!