Vinski vlak oživlja vipavsko železnico

datum: 22.10.2021
kategorija: Novice

Direktorica Zavoda za turizem Erika Lojk, sodelavka za turizem Občine Ajdovščina Janja Lazar, Winestronaut Matjaž Zgonik, direktorica Potniškega prometa slovenskih železnic, mag. Darja Kocjan

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je potekala tiskovna konferenca, na kateri je bila podrobneje predstavljena nova turistična zgodba – Vinski vlak Vipavske doline. Poskusno je na slikovito in okusno popotovanje zapeljal že sredi avgusta, na izletniški vozni red prihaja prihodnje leto, že decembra pa bo ponudil vinsko-popotniška doživetja za zaključene skupine.

Tiskovna konferenca ob predstavitvi novega turističnega produkta Vinski vlak Vipavske doline, 22. oktober, Dvorana prve slovenske vlade AjdovščinaŽe konec avgusta, po prvi poskusni vožnji, je vinski vlak zbudil ogromno zanimanja. Snovalci novega turističnega produkta so zgodbo o prvem slovenskem vinskem vlaku podrobneje predstavili na petkovi dopoldanski tiskovni konferenci. Zamisel o vinskem vlaku je predstavil Matjaž Zgonik, ki je pred dobrimi osmimi leti že presenetil z butično ponudbo vodenih vinskih tur z imenom Winestronaut: " Železniška proga med Novo Gorico in Ajdovščino, ki je bila za prevoz potnikov povsem opuščena, nas je že nekaj časa izzivala. Z izkušnjami vodenja vinskih tur in na osnovi odličnega sodelovanja s številnimi vinarskimi družinami smo si zamislili nov turistični produkt. V Potniškem prometu slovenskih železnic so našo zamisel sprejeli z navdušenjem in tako je po večmesečnem obdobju logističnih  in tehničnih usklajevanj naša zamisel o vinskem vlaku uresničena." Vlak je, posebej na tej prometno neobremenjeni progi, kot ustvarjen za brezskrbna turistična potepanja. "Vožnja z vlakom je v več pogledih trajnostna. To, da oživljamo opuščeno železniško progo, odpiramo nove možnosti za promocijo lokalnih vinarjev in hkrati našim gostom omogočamo brezskrbno okušanje vina na zasebni vožnji z vlakom, pa je naš prispevek k odgovornemu turizmu," je poudaril Jani Peljhan, direktor agencije Burjatik iz Ajdovščine, v okviru katere bo gostom na voljo nov turistični produkt Vinski vlak, in ki je letos spomladi kot prva agencija v Vipavski dolini pridobila mednarodni trajnostni znak Travelife in s tem znak Slovenia Green Travel Agency. Nad idejo so bili takoj navdušeni tudi na Slovenskih železnicah. Direktorica Potniškega prometa slovenskih železnic, mag. Darja Kocjan, je prepričana v uspeh zgodbe. Meni, da imamo v naši regiji eno najlepših železniških prog, kar velja izkoristiti: "Živimo v času, ko sta varovanje okolja in trajnosten način mobilnosti izjemno pomembna in družbeno odgovorna naloga vsakega posameznika, zato sem še posebej vesela, da bomo z vožnjo izrednega Vinskega vlaka ponovno obudili del proge do Ajdovščine v tem delu Vipavske doline. Verjamem, da bo omenjena posebna vožnja Vinskega vlaka uvod v nadaljnje sodelovanje in s tem širjenje produktov na trajnosten način v tem delu Slovenije.« Da je to pomembna pridobitev za celotno turistično ponudbo Vipavske doline je poudarila tudi Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Vipavska dolina. Sredstva za zagon projekta so snovalci pridobili iz javnega razpisa Občine Ajdovščina za inovativne turistične produkte. Razpis, preko katerega so se v zadnjih letih že vzpostavili zanimivi novi in inovativni turistični produkti, je ena od spodbud Občine k čim bolj pestri ponudbi Vipavske doline, kjer je v zadnjih letih razvoj turizma v bliskovitem vzponu.

Slikovita okolica Vipavske železnice Vinski vlak Vipavska dolina bo po uradni poskusni vožnji, ki je namenjena sodelujočim vinarjem in turističnim delavcem, že v decembru na vinsko turistična potepanja lahko popeljal zaključene skupine, redno pa bo začel voziti prihodnje leto. Z začetne postaje v Novi Gorici bo potnike pripeljal v Ajdovščino, kjer si bodo ogledali staro mestno središče. Posebno doživetje bodo postanki v vipavskih vaseh, kjer bodo potnike pričakali domačini s svojimi vini in lokalnimi jedmi. Med vožnjo se bodo potnikom predstavljali številni vinarji – tako na vlaku, kot na postankih.  V nastajanju so rezervacijski sistem, spletna stran, promocijski materiali. Snuje pa se tudi že nadaljevanje zgodbe – urejanje železniških hišic ob progi v prostore za pokušine, povezovanje z drugimi turističnimi kraji ob Bohinjski progi pa tudi na drugo stran, prek meje, sodelovanje s ponudniki drugih zanimivih vsebin …  Vinski vlak Vipavske doline je turistični produkt z velikim potencialom, saj na svojevrsten in trajnostni način združuje najboljše, kar nudi  dežela. Srečno na poti!