Ob tednu splošnih knjižnic brezplačen vpis za nove člane

datum: 16.11.2021
kategorija: Novice

Vstopili smo v Teden splošnih knjižnic, v katerem sodeluje tudi Lavričeva knjižnica Ajdovščina. Poleg razstave o zvočnih knjigah bodo pomen knjižnic in branja obeležili tudi z brezplačnim vpisom za nove člane. Slogan letošnjega Dneva splošnih knjižnic, ki ga obeležujemo 20. novembra, je Beremo z ušesi – promocija zvočnih knjig.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svoje storitve ponujajo tako v obliki osebnega pristopa kot tudi tedenprek različnih digitalnih platform, kot so videovsebine, izobraževanja in predavanja po spletu.  Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Knjižnice so pomembno stičišče učenja, srečevanja, prireditev, mreženja in nenazadnje povezovanja. Prav v tem tednu obeležujejo Teden splošnih knjižnic, ki bo vrhunec dosegel v soboto, 20. novembra z Dnevom slovenskih knjižnic. Knjižnice po vsej Sloveniji pripravljajo različne dogodke, s katerimi želijo  nagovoriti zveste bralce, ob tem pa pritegniti medse tudi nove – z branjem seveda. Veliko dogodkov v tednu knjižnic bo po sili razmer zaradi slabih epidemičnih razmer potekalo virtualno. Po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen je rdeča nit letošnjega Tedna splošnih knjižnic zelo preprosta, a neizmerno pomembna. To je branje. »Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje.«

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina so v tem tednu po različnih krajih na voljo brezplačni vpisi za nove člane. branjeNavkljub odpovedanim kar nekaj dogodkom si v knjižnici prizadevajo, da obiskovalcem ponudijo čim več bralnih doživetij. Slogan letošnjega Dneva slovenskim knjižic je: Beremo z ušesi – promocija branja zvočnih knjig. V Lavričevi knjižnici so pripravili razstavo o zvočnih knjigah, s katero želijo opomniti na pomen tovrstnega bralnega izkustva. Zvočne knjige so uporabne zlasti za ranljive skupine – starejše, pa tudi slepe in slabovidne ter tujce, ki se učijo zakonitosti slovenskega jezika. V knjižnici razpolagajo z 1100 naslovi elektronskih knjig, z 42 naslovi zvočnih knjig, večino od njih je podarila Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije. Na voljo pa je tudi 119 avdio knjig različnih žanrov od leposlovja do otroške literature, ki si jih lahko izposodite s pomočjo aplikacije Avdiobook. Sicer pa imajo v Lavričevi knjižnici hranijo že več 171.000 enot raznolikega gradiva, aktivnih imajo več kot 5600 članov, v lanskem letu so beležili več kot 315.000 izposojenega gradiva.