Koronavirus kot navdih

datum: 20.11.2021
kategorija: Novice

V Pilonovi galeriji se ta vikend odpira zanimiva razstava del mladih umetnic in umetnikov z Goriške, ki so nastajala v obdobju koronakrize. Odprtja razstave zaradi slabe epidemiološke slike ne bo, si jo bo pa mogoče ob spoštovanju veljavnih ukrepov ogledati vse do konca leta.

Razstava z naslovom Umetnost v času koronakrize je plod sodelovanja Pilonove galerije Ajdovščina in Mestne galerije Nova Gorica. Ali je koronakriza lahko ustvarjalni izziv? Galeriji sta iskali odziv aktualne umetnosti na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize. K sodelovanju sta povabili mlade umetnice in umetnike, ki živijo ali pa izvirajo z Goriške regije in aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti. Razen obdobja, v katerem so morala biti umetniška dela izdelana, se jih ni omejevalo. Vsak je lahko sodeloval z do petimi deli po lastni presoji. Razstavljena dela so tako nastajala od 12. marca 2020 naprej, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija. Izmed 23 prijavljenih sta selektorici Pavla Jarc, direktorica Mestne galerije Nova Gorica in Tina Ponebšek, direktorica Pilonove galerije Ajdovščina, izbrali 16 ustvarjalk in ustvarjalcev – koronavirusslikarjev, kiparjev, ilustratorjev in fotografov. »Tematika umetniških del nedvoumno priča o tem, kako je stanje, ko smo se primorani odpovedati temeljni potrebi človeštva, fizičnim stikom, močno zarezalo v delovanje družbe nasploh, in kako le ta poskuša ohranjati izjemno pomembno aktivno povezanost in solidarnost v družbi,« je med drugim zapisano v sporočilu za javnost ob razstavi.

Zanimiva razstava je od petka, 19. novembra pa do konca letošnjega leta na ogled v Pilonovi galeriji Ajdovščina, v začetku leta pa se seli v Mestno galerijo Nova Gorica. Slovesnega odprtja razstave ne bo, zaradi slabe epidemiološke situacije. Prav tako v času trajanja razstave ne bo organiziranih spremljevalnih dogodkov, tudi na ta način želita obe galeriji prispevati k čimprejšnji ustavitvi epidemije. Ljubitelji likovne umetnosti ste vabljeni na ogled individualno, dela umetnic in umetnikov pa bodo redno predstavljana tudi na spletni strani obeh galerij ter na družabnih omrežjih.