70 let srčnosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti

datum: 01.12.2021
kategorija: Novice

Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina letos obeležuje 70-letnico delovanja. Jubilej bodo počastili z nizom tematsko obarvanih okroglih miz in drugimi dogodki, primernimi epidemiološkim razmeram. 7. decembra pripravljajo dan odprtih vrat. O srčnosti, vedoželjnosti in ustvarjalnosti dijakov priča tudi promocijski film, ki so ga pripravili ob častitljivem jubileju.

Ajdovska srednja šola ima korenine v povojni nižji gimnaziji, pozneje je začela delovati še višja gimnazija, FOTO: Arhiv SŠVP nadomestila pa jo je ekonomska šola, ustanovljena leta 1957. Ponovno uvajanje gimnazije sega v leto 1964. Pomemben mejnik v šolski zgodovini se zgodi v letu 1971, ko šola dobi ime po ajdovskem rojaku Venu Pilonu. Skozi čas so se programi spreminjali. Nazadnje v letu 1998, ko je bil potrjen nov strokovni program – predšolska vzgoja, ki traja še danes. 70 let delovanja ajdovske srednje šole pa je zaznamovalo še mnogo drugih prelomnic. O tem ravnatelj Andrej Rutar: »Skozi zgodovino 70-ih let je bilo potrebnega precej prilagajanja, menjali so se programi, prihajalo je do posodobitev predmetnikov in pristopov poučevanja – zato, da je šola odgovarjala potrebam časa. Ocenjujem, da je tudi danes tako. Šola se danes v času hitrih sprememb nenehno spreminja in prilagaja tako potrebam dijakov kot potrebam družbe.«

pilonovciPrvo okroglo mizo, ki predstavlja otvoritev praznovanja 70-letnice šole, so na Srednji šoli Veno Pilon pripravili v drugem tednu novembra in jo poimenovali Zdrav duh v zdravem telesu. Na njej so gostili nekdanje pilonovce, ki so se uveljavili na področju športa in medicine. Gostje so bili:  Nina Krašna, ki dela kot veterinarka in se ukvarja s stomatologijo malih živali, fizioterapevtka Kristina Gnezda Nabergoj, Marko Lipovž, ki si je poklicno pot začrtal kot rokometni in tudi osebni trener, ter zdravnik Franc Koren, ki vodi ambulanto za sladkorno bolezen in pljučna obolenja v Zdravstvenem domu Ajdovščina. Govorili so o svojih spominih na gimnazijska leta, o tem, kako jih je gimnazija opremila za nadaljnjo poklicno pot, pa tudi o svojih osebnih ciljih v bližnji prihodnosti.

O pripadnosti srednji šoli, ki je skozi desetletja izoblikovala uspešne posameznike, pa priča tudi predstavitveni dokumentarni film, ki je nastal ob obletnici. Še kar nekaj dogodkov imajo načrtovanih – še tri okrogle mize se bosta odvili z nekdanjimi pilonovci, 7. decembra pa pripravljajo tudi dan odprtih vrat, na katerem se bosta predstavila gimnazijski program in program predšolske vzgoje ter dijaški dom. Prijave za udeležbo sprejemajo na tej povezavi. Spremljajte njihove spletne strani za več informacij.

»Šola je za družbo izrednega pomena. Na razvoj občine, gospodarstva in kulture v njej ter s tem povezanimi priložnostmi in kvaliteto življenja, ima šola gotovo močan vpliv. Verjamem, da je kvalitetno izobraževanje na Sredni šoli Veno Pilon Ajdovščina močno pripomoglo k temu, da je bila občina vedno dobro razvita,« je pomemben jubilej z besedami pospremil ravnatelj Andrej Rutar. 

 

dan odprtih vrat