Vrtovinski šolarji osvojili pomembno nagrado

datum: 07.12.2021
kategorija: Novice

Foto: spletna stran OŠ Dobravlje

Podružnična šola v Vrtovinu je osvojila pomembno nagrado na mednarodnem natečaju Mladi raziskovalci evropske dediščine (MRED), ki se mu je Slovenija letos pridružila prvič. Šolarji so raziskovali obrtno dediščino potoka Vrtovinšček. Čestitamo!

Osnovni namen natečaja je spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru. Na natečaj je prispelo preko 100 nalog iz desetih držav, kar 20 je bilo slovenskih. Slovenske naloge so se odlično odrezale, saj imamo med petimi zmagovalni deli v obeh kategorijah zmagovalca. V kategoriji 6 do 10 let je ena od petih zmagovalk Podružnična šola Vrtovin, z raziskovalno nalogo o obrtni dediščini na potoku Vrtovinšček.

mlini»To je zelo velika stvar,« je ponosna ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin: »Vrtovin je majhna podružnica, na kateri delajo same čudeže!« Mentorici raziskovalne naloge sta bili Tanja Maver Jamšek in Polona Žorž. Raziskovalno delo je trajalo dve šolski leti, saj je bilo nabranega gradiva ogromno. Sodelovali so vsi šolarji zadnjih dveh generacij. Delo je potekalo tako, da so najprej zbirali gradivo na terenu – doma in pri drugih virih v vasi – nato pa so v šoli pregledali nabrano. Vaščani so sodelovali z velikim veseljem, tako da je med nabranim gradivom kar nekaj pomembnih biserov, ena od večjih pridobitev so tudi stari še neobjavljeni posnetki. Rezultate dveletnega dela so strnili v brošuro z naslovom Malni, žage in fužine na Vrtovinščku, zbirka spominov in pričevanj Vrtovincev. Septembra so v okviru Dnevov slovenske kulturne dediščine v šolski dvorani priredili tudi razstavo, ki si jo je ogledalo mnogo obiskovalcev. V teh dneh pa je prispela še novica o zmagi na mednarodnem natečaju, ki ga je koordiniral Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija. Mentorici Tanja in Polona sta navdušeni, predvsem pa hvaležni otrokom, njihovim staršem in domačinom v Vrtovinu, pa ekipi iz matične dobravske šole za pomoč in ravnateljici šole za podporo. Snujejo pa že prihodnje naloge – v Vrtovinu je veliko idej – ne želijo še izdati kam bodo pluli, zagotovo pa bodo nadaljevali v začrtani smeri.