V Ajdovščini bo mogoče znova opravljati vozniški izpit

datum: 10.01.2022
kategorija: Novice

Po več kot šestih letih bo v Ajdovščini spet na voljo opravljanje izpitnih voženj. Na pobudo vseh treh šol voženj, ki delujejo na našem območju, je Ministrstvo za infrastrukturo omogočilo spremembo pravilnika, ki po novem dovoljuje opravljanje izpitnih voženj tudi v Ajdovščini. Na opravljanje vozniškega izpita se bo mogoče prijaviti predvidoma prihodnji mesec.

S spremembo pravilnika in pobudo vseh treh šol voženj na Ajdovskem, ob podpori Občine in poslanca Andreja Černigoja ter ministra Jerneja Vrtovca, smo v Ajdovščini pridobili zeleno luč za opravljanje izpitnih voženj. Vse od leta 2014 je bilo opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil v Ajdovščini almiramogoče le pod določenimi pogoji. Ti pogoji so zahtevali, da je kandidat pričel z izpitno vožnjo v Ajdovščini, se z izpitno komisijo odpeljal v izbran kraj (Postojno, Sežano ali Novo Gorico) ter po 50 minutah vožnje v izbranem kraju zopet vrnil v Ajdovščino in tam zaključil izpitno vožnjo. Glede na predpisane pogoje pravilnika se je kandidatu podaljšala glavna vožnja iz 50 minut na več kot 120 minut, zato se kandidati za to možnost niso odločali. Izvajalci šole vožnje so si več let prizadevali, da bi olajšali nepotrebne stroške in odvečno porabo časa z vožnjami v oddaljene kraje. Po njihovem mnenju je prometna infrastruktura v Ajdovščini in njeni bližnji okolici primerna, da lahko kandidati opravijo vse vaje, vključno z izpitno vožnjo – in da je ta enakovredna izpitom, ki jih opravljajo v Novi Gorici, Postojni ali Sežani. S tem mnenjem so Ministrstvo za infrastrukturo zaprosili za posluh. Tokrat je bila pobuda uslišana – do konca januarja bodo vozniški izpiti že mogoči v Ajdovščini. Vzpodbudna novica bo razveselila vse kandidatke in kandidate za opravljanje vozniškega izpita, nedvomno pa bodo tako starši kot mladi vozniki prihranili veliko časa in dodatnih stroškov, obenem pa se bodo na domačem terenu lažje znašli in z večjo samozavestjo pristopili k vožnjam.  Takoj ko bodo zagotovljeni pogoji za izvajanje teoretičnega dela, se bo na opravljanje izpitnih voženj mogoče prijaviti – o tem bomo sproti obveščali.

pobOdlično novico o ponovni možnosti opravljanja voženj pozdravljajo vse tri šole vožnje na Ajdovskem. Iz Šole vožnje Pob so izrazili ponos in zadovoljstvo, da smo s skupnimi močmi uspeli vrniti vozniške izpite v Ajdovščino. Predstavnik Šole vožnje Stop Elvis Mai je uspeh pospremil z zadovoljstvom, ob tem pa izrazil še naslednje: »Ne le naša želja, potreba vseh voznikov v bližnji in daljni okolici je zagotovo poligon – asfaltirana neprometna površina v občini Ajdovščina, na katerem bi se izvajali vozniški izpiti, kjer bi izkušeni in manj izkušeni vozniki utrjevali svoje vozniške spretnosti ter na katerem bi navsezadnje vozniki začetniki v šolah vožnje naredili svoj prvi kilometer.« Andreja Lisjak, vodja šole vožnje Almira, pa je ob tem dodala: »Novica, ki sem jo ob koncu leta 2021 prebrala v Uradnem listu, nas je res razveselila in napolnila z optimizmom. Naša šola je na Vipavskem prisotna že več kot 30 let. Ajdovščina z okolico se prometno zelo razvija in menim, da ima vse potrebno za opravljanje izpita. Rada bi se zahvalila županu, ministru, Agenciji za varnost prometa in vsem, ki so nam pomagali, da se je naša tiha želja uresničila