Okužbe naraščajo – Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej!

datum: 12.01.2022
kategorija: Koronavirus

Nekoliko bolj sproščeni in druženja polni decembrski dnevi puščajo posledice. Virusna različica omikron je dodobra izpodrinila delto in se razširila po vsej državi. V Ajdovščini smo včeraj in danes zabeležili skoraj 100 novih okužb. Ker je najboljša zaščita pred okužbo in hospitalizacijo cepljenje, se v četrtek začenja že druga akcija cepljenja.

Zdravstvena stroka ob valu okužb poziva k cepljenju. Zato bodo od četrtka do sobote po državi potekali cepilni dnevni.  Čeprav je različica omikron manj nevarna, pa zaradi izjemne nalezljivosti lahko povzroča velike težave v delovanju družbe in zdravstva, svarijo pristojne službe. Danes so v Sloveniji odkrili več kot 5000 novih okužb, kar je največ doslej. Da bi omilili pritisk na bolnišnice in zmanjšali prenos okužb, so od 13.–15. januarja znova uvedli Dneve cepljenja, tokrat pod geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej! Preverite, kdaj se lahko v tem tednu cepite v ZD Ajdovščina.

Cepljenje še vedno ostaja najpomembnejši javnozdravstveni ukrep v trenutni pandemski situaciji, saj lahko oblaži morebiten težji potek okužbe ali bolezni, zmanjša tveganje za resnejše zaplete ter hospitalizacijo obolelih in število umrlih. Ob tem ne smemo pozabiti na dosledno upoštevanje in izvajanje preventivnih ukrepov, kot so upoštevanje razdalje, pravilna nošnja mask, razkuževanje rok in prezračevanje notranjih prostorov. V kolikor ste bili v visoko rizičnem tesnem stiku z osebo s potrjenim covidom-19, je potrebno upoštevati navodila za osebe v karanteni na domu. Od ponedeljka, 10. januarja 2022, karantena na domu po visoko tveganem tesnem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 traja 7 dni.

Več koristnih informacij o cepljenju in najpogostejših vprašanjih, povezanih s cepljenje, najdete na spodnjih povezavah.

Uporabna gradiva za splet Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Dokument z najpogostejšimi vprašanji in odgovori