Varno brez telefona!

datum: 13.01.2022
kategorija: Novice

Od 10. do 23. januarja poteka poostrena policijska akcija Varno brez telefona, s katero nadzirajo uporabo mobilnih telefonovin drugih naprav ter opreme, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.
Pozornost policije bo usmerjena tako v telefoniranje med vožnjo kot tudi v (ne)uporabo varnostnih pasov.

varnoNa  območju celotne Slovenije od 10. do 23. januarja 2022 poteka nacionalna akcija Varno  brez telefona, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za  varnost  prometa  (AVP)  v  sodelovanju  s Policijo glede ozaveščanja o nevarnostih  udeležbe  v  prometu  in  sočasne  uporabe  telefona, tako pri voznikih  motornih  vozil,  koles  kot  tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu.  Raziskave kažejo na zaskrbljujoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje in celo do 23-krat poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Ob tej priložnosti v Policiji skupaj z AVP pozivajo: »Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!« Tudi  za  območje  Policijske  uprave  Nova  Gorica  statistični  podatki o ugotovljenih  kršitvah  uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno  ali  vidno zaznavanje med vožnjo, potrjujejo, da je ta problematika iz  leta  v  leto  čedalje  večja. Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je predpisana kazen 250 evrov in 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

telefonMed kršitelji sicer prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar pa je pogosta uporaba tudi med ostalimi udeleženci. Tako je na cestah videti veliko kolesarjev, ki upravljajo kolesa z eno roko, z drugo pa pritiskajo telefone k ušesom, ali pa vozijo s slušalkami za poslušanje glasbe. Podobno je s skiroisti. In nemalokrat lahko opazimo zamišljene pešce (ki se jih je zato že prijelo ime "zombi pešci"), kako s pogledom v mobilni telefon stopajo na prehode za pešce ali na kolesarsko stezo, ne da bi prej preverili, ali so to storili dovolj varno. Na agenciji ugotavljajo, da je pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 odstotkov. Policisti odsvetujejo tudi prostoročno telefoniranje, ki je sicer dovoljeno, a prav tako odvrača pozornost voznika in ni varno. Poleg tega bodo policisti v tem času ob svojem rednem delu poostreno nadzirali tudi, ali vozniki in potniki pravilno uporabljajo varnostne pasove in zadrževalne sisteme pri prevozu otrok.

Več informacij, vključno s statističnimi podatki, v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa, dostopnih na: Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!  Več o nacionalni preventivni akciji na spletni strani Policije.