Na Ajdovskem podrobnejše raziskave o terasirani krajini

datum: 15.01.2022
kategorija: Novice

Ena od aktivnosti, ki jih predvideva operacija »Po terasah in suhozidju«, v kateri kot partnerji sodelujejo Občina Ajdovščina, KS Črniče in društvo Aqua Turris, je tudi inventarizacija oziroma popis teras na območju Vrtovina, Gojač, Malovš in Črnič ter priprava smernic razvoja terasirane krajine.

Terenska dela, namenjena popisu teras, so se začela v začetku jeseni in so potekala v jesenskem in predvsem v zimskem času, saj je prav takrat najbolj primeren čas za preučitev stanja teras. Pomembno je pri tem izpostaviti, da so predmet inventarizacije le »žive« terase, saj so te edine s perspektivo. Končni rezultat te aktivnosti bo popis števila in poročilo o stanju teras ter priprava smernic razvoja terasirane krajine. S tem se bo pridobilo  podroben pregled terasirane krajine, vseh njenih značilnost in prepoznalo njen zgodovinski in aktualen pomen ter ozaveščanje o pomenu tovrstne krajine za našo skupnost. Doslej so skozi popis prišli do ugotovitve, da je večina teras v slabem stanju, nekateri deli so celo tako zelo zaraščeni, da se teras skoraj več ne vidi.

Pri dejavnosti kot raziskovalka sodeluje prof. dr. Lucija Ažman Momirski, vodja podjetja Lasscan d.o.o., pri delu pa ji pomaga asist. dr. Tomaž Berčič. Njune bogate izkušnje bodo nedvomno pripomogle k uspešni izpeljavi inventarizacije teras na področju LAS Vipavska dolina.

Operacija Po terasah in suhozidju je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 – 2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2.

laslogo las