Novo razgledišče nad Hubljem

datum: 17.01.2022
kategorija: Novice

Pred kratkim so člani Jamarskega društva Danilo Remškar na novo očistili in vzpostavili starodavno pot, ki vodi na razgledno točko tik nad izvirom Hublja. Pot je bila opevana in odkrita že davnega leta 1911. V lanskem letu se je pot na novo uredilo in na vrh postavilo klopco, ki nudi čudovit razgled na mesto.

klopca Tik nad izvirom Hublja je po novem mogoče dostopati do nove razgledne točke, ki nudi pogled na mesto, vse tja do Vipavskih gričev. Pot je bila pred kratkim na pobudo Civilne zaščite Občine Ajdovščina in Jamarskega društva Danilo Remškar na novo odkrita. Opevana in obiskana pa je bila že vse od leta 1911, ko je bila uradno odprta, o čemer so pisali tudi takratni časopisi. Tako so ob otvoritvi poti zapisali v časopisu Edinost: »Toda večini teh resničnih in neresničnih prijateljev narave in lepega Hublja ostala je prikrita najlepša točka te doline, namreč ''Luknja", ki zija široko gori v visoki steni nad izvirom. Ta votlina se razteza neznano kako daleč v gorovje in jo je dosedaj v notranjem delu obiskalo le malo domačinov, ki so dobili različna podzemska jezerca in vodne toke, prihajajoče na svetlo kakor Hubljevi izviri, — ta votlina je vredna obiska tudi že v zunanjem svojem delu, kar pa je bilo do sedaj vsled težke dostopnosti po strmi steni omogočeno le malokaterim. Sedaj pa je ajdovsko-vipavska podružnica S. P. D. te težkoče odpravila s tem, da je z velikimi žrtvami zgradila vsakemu dostopno lepo stezo, ki vodi naravnost v 'Luknjo'.«

razglediščeZačetek poti se vije ob desnem bregu Hublja, strmo navzgor proti stenam. Deloma je pot dostopna tudi po stopnicah, dokler ne dospemo na vrh strmega grebena, kjer nas pričaka klopca s čudovitim razgledom. Pred kratkim so člani Jamarskega društva Danilo Remškar pot uredili, očistili, poskrbeli za varnost s postavitvijo ograje in na vrhu postavili klopco. Vzpon na razgledišče traja dobrih 10 minut.  Obnovo poti je v celoti kril občinski proračun.