Hiša dobre volje Ajdovščina bo v Palah doma

datum: 31.03.2022
kategorija: Novice

Dom upokojencev Nova Gorica storitev dnevnega varstva, oskrbe in druženja starejših, širi tudi v občino Ajdovščina. Energija »mladih po srcu« bo pripomogla k večjemu navijaškemu vzdušju v Športnem parku Pale ter k zagotavljanju višje kakovosti bivanja starejših v Ajdovščini in njeni širši okolici.

Športni navdušenci, sprehajalci in ljubitelji narave ste verjetno že opazili, da v Palah, nasproti Hiše mladih Ajdovščina raste nov objekt, Hiša dobre volje. Ta prinaša v Ajdovščino novo storitev za starejše in njihove svojce, nova delovna mesta, predvsem pa veliko mero dobre volje podprte z modrostjo in izkušenostjo naših babic in dedkov.

Skrb za telesno zdravje je vsakodnevno opravilo.Hiša dobre volje Ajdovščina bo pognala korenine na osnovi izkušenj Doma upokojencev Nova Gorica in njegovih treh enot, ki nosijo isto ime, nahajajo pa se v Mirnu, Novi Gorici in Desklah. V naših hišah dobre volje zagotavljamo dnevno varstvo, oskrbo, prehrano, nego in pomoč starejšim osebam, ki bi sicer dolge dneve preživljale same doma v osami, dolgočasju in negotovosti. S paleto storitev, ki jo zagotavljajo tudi domovi za starejše, pomagamo ljudem, da ohranjajo svojo samostojnost in dostojanstvo ter se tako lahko vsakodnevno vračajo v objem svoje družine in za zidove svoje domačije. Naše hiše obiskujejo povsem samostojni ljudje, ki potrebujejo le dobro družbo in topel obrok ter ljudje, ki zaradi bolezni in starosti, že potrebujejo določeno mero oskrbe, pomoči, nege in varstva.

Dobra volja v naših enotah je nalezljiva reč.Vse več oseb v visoki starosti se srečuje s težavo demence ali drugim kognitivnim vpadom. Naša »ajdovska hiša« bo primerna tudi zanje, saj nam bo Občina Ajdovščina uredila čudovit zelen park okoli objekta, po katerem se bodo lahko prosto in varno sprehajali ali le v toplem soncu uživali vsi naši obiskovalci. Pomembno noto v hišah dajejo animatorke in ostali zaposleni, ki skupaj z obiskovalci oblikujejo svoj vsakdan po meri skupine in vsakega obiskovalca posebej. Program se prilagaja individualnim zmožnostim, potrebam in željam naših obiskovalcev, zato lahko vsakdo najde svoje mesto in pomen v skupini. V naše vrste prihajajo tudi vse mlajši ljudje, saj opažamo porast demence in kognitivnih težav tudi pri osebah mlajših od 65 let oz. med delovno aktivnim prebivalstvom.

V Ajdovščini bo hiša na voljo kot v ostalih krajih, od ponedeljka do petka predvidoma med 7. in 17. uro. Zagotavljala bo topel – drugi – dom vsem, ki se nam boste pridružili. Storitev dnevnega varstva delno financira ZZZS, delno pa zanje plača uporabnik sam. Vsekakor pa gre za storitev, ki je finančno prijaznejša za uporabnika in njegove svojce. Slednji lahko brez skrbi odhajajo v službo in po ostalih vsakodnevnih opravkih. Obisk hiše je prilagodljiv, kar pomeni, da jo lahko ljudje obiskujejo vsako-dnevno ali le nekaj-krat tedensko. Obiskovanje slednje je stvar potreb in želja uporabnikov.

V Hišo dobre volje Nova Gorica že 7 mesecev prihaja gospa Lucija Verč iz Šmarij. Njena snaha Egidija Čuk nam je zaupala: »Od kar Lucija obiskuje Hišo dobre volje Nova Gorica je vesela in dobre volje. Vsak dan nam pove, kaj so počeli. Pravi, da je hrana vedno dobra, veliko boljša kot doma. Tudi mi smo zadovoljni, saj odhajamo brezskrbni v službo. Sama doma ne zmore biti, zato je tudi pomembno, da dnevno odhaja v Hišo dobre volje. Sicer bi moral nekdo od nas pustiti službo in prevzeti skrb in varstvo zanjo. Vsem, ki oklevate z obiskom tovrstnih hiš, priporočam, da se opogumite in jih obiščete, saj boste tako omogočili svojim otrokom in vnukom, da odhajajo mirni in brezskrbni v službo. Biti sam zaprt za štirimi stenami ni dobro za nikogar.«

V Domu upokojencev Nova Gorica se že veselimo naše nove hiše v Ajdovščini in vseh vas, ki nas boste redno ali le občasno obiskovali, zato Vas vabimo, da v kolikor potrebujete več informacij ali si želite umestitve v čakalno vrsto zainteresiranih oseb za vključitev, brez kakršnihkoli obveznosti, nas pokličete na: 05 339 4140 ali nam pišete na: tanja.peloz@dung.si.

Gradnja Hiše dobre volje Ajdovščina napreduje. Gradbena dela na objektu so zaključena, objekt je pokrit, v notranjosti slednjega se izvajajo grobe inštalacije elektrike, ogrevanja in hlajenja, v kratkem pa bo izvedena tudi montaža stavbnega pohištva.

Avtorica prispevka: Tanja Peloz iz Doma upokojencev Nova Gorica

Logo_EKP_sklad_za_regionalni_razvoj_SLO_slogan.jpg

logo_mddsz.jpglogo_NG-01.pngProjekt »Hiša dobre volje Ajdovščina« delno financira MDDSZ ter Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Projekt se financira iz Operativnega programa evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi 9 »Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine«, prednostne naložbe 9.3 »Vlaganje v zdravstveno in socialno infrastrukturo, ki prispeva k razvoju  na nacionalni regionalni in lokalni ravni, zmanjšanje neenakosti glede zdravstvenega stanja, spodbujanje socialnega vključevanja z lažjim dostopom do socialnih, kulturnih in rekreacijskih storitev in prehod z institucionalnih storitev na storitve v okviru lokalnih skupnosti« in specifičnega cilja 9.3.1 »Izboljšanje kakovosti skupnostnih storitev oskrbe« OP EKP 2014 – 2020.