Na obisku predstavniki evropskih tretjih univerz

datum: 14.04.2022
kategorija: Novice

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje v teh dneh gosti predstavnice evropskih univerz za tretje življenjsko obdobje. Včeraj so obiskale Ajdovščino in si ogledale poseben primer dobre prostovoljske prakse na področju kulture – družile so se z lutkarji skupine Žar, ki deluje v okviru Društva Most, univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina.

Namen obiska predstavnic tretjih univerz v Sloveniji je ogled dobre prakse na področju prostovoljstva in lutkevseživljenjskega učenja, predvsem za generacijo v tretjem življenjskem obdobju. Študijski obisk se odvija v sklopu programa Erazmus. Gostje iz Latvije, Nizozemske in Bolgarije so v Ajdovščino prišle v družbi dr. Dušane Findeisen, predstojnice Inštituta za raziskovanje in razvoj izobraževanja pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje ter prostovoljca Alojzija Kebra, ki opravlja prostovoljno delo v Botaničnem vrtu v Ljubljani ter v Tehniškem muzeju v Bistri. Domači lutkarji so gostom predstavili nekaj odlomkov iz predstave Pestrna, ki je bila premierno uprizorjena poleti leta 2018. Gre za študijsko predstavo, ki jo je za lutkovno izvedbo priredila Klara Štrancar. Zgodbo je poenostavila in jo tako približala sodobnemu otroku, hkrati pa ohranila vse prvinske lastnosti Bevkove pripovedi ter jo obogatila z Gregorčičevimi verzi, ki jih lutkarji pojejo ali pa pripovedujejo, tako da ob predstavi uživajo tudi odrasli obiskovalci. Pri študiju predstave so skupini pomagali tudi drugi strokovnjaki – lutkarji, likovniki, glasbeniki …

Lutkovna igra je goste navdušila, tovrstnih praks – študijskega dela na področju kulture in umetnosti – namreč še ne poznajo. Tudi prostovoljstvo je razumljeno v bistveno ožjem pomenu, kot ga poznajo in negujejo člani slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje. V pogovoru, ki je sledil predstavitvi lutkovne igre, so si gostje in gostitelji izmenjali izkušnje ter sklenili trdna prijateljstva.