Občinski praznik v znamenju bogate dediščine, ki vodi v zvedavo prihodnost

datum: 05.05.2022
kategorija: Novice

Na Lavričevem trgu bo danes potekala slovesna seja ob prazniku občine Ajdovščina. Neposreden prenos bo mogoče spremljati tudi v živo na naši spletni strani, pa tudi na Facebook strani. Znani bodo vsi letošnji občinski nagrajenci, kulturni program bo pester, zbrane bo s slavnostnim govorom nagovoril tudi župan Tadej Beočanin.

v_zvedavo_prihodnost_logo_sivimehanizmi_napis_nov_web.jpgPraznovanje 5. maja se letos po dveh letih zatišja vendarle vrača med množico ljudi. Slavnostna seja ob občinskem prazniku bo ob 19. uri potekala na Lavričevem trgu. Scenarij je zasnoval Peter Avbar in govori o razvoju industrijske dediščine, ki je odločilno zaznamovala razvoj ajdovskega podjetja. Pri tem ne gre pozabiti vseh zvedavih iskalcev, inovatorjev in raziskovalcev, ki so vsak na svojem področju izstopili iz okvirjev in pripomogli k ohranitvi bogate dediščine. Prav na slednji namreč temelji razvoj občine Ajdovščine, ki v zadnjih letih doživlja izjemen preboj. Program bo oblikovala ambientalna glasba Simona Šerca, glasbeniki s Pihalnega orkestra burja Ajdovščina, slavnostni govor pripravlja župan Tadej Beočanin, glavno mesto pa bodo zasedli letošnji občinski nagrajenci. Podeljeni bodo štirje Zlati znaki in dve Petomajski priznanji.

 

Še pred proslavo je župan vsem šolam na našem območju poslal poslanico z željo, da mladi ne pozabijo na pomembnost občinskega praznika in njegovo veličastno sporočilo, ki ga je Ajdovščina prejela 5. maja 1945. »Dogodek, ki se je zgodil v dvorani, ki jo danes po njem imenujemo Dvorana prve slovenske vlade, je prinesel konec krute vojne, mir, svobodo in svetlo prihodnost. Morebiti se nam dogodki tistega časa zdijo oddaljeni, a spomina na mogočno sporočilo, ki je takrat prihajalo iz našega mesta, ne smemo pozabiti,« je v poslanici izpostavil župan.

Tik pred slovesnostjo bo v Pilonovi galeriji otvoritev razstave, v kateri sta moči skupaj združili Lavričeva knjižnica in Pilonova Galerija – Stanislav Bačar, iskalec biserov med knjigami. Stane Bačar je bil znan po svoji skromnosti in predvsem po svoji želji in pripravljenosti pomagati, sodelovati – kadarkoli in s komerkoli. Kljub svoji bolezni, ki ga je pestila nekaj let, se nikoli ni predal in je ostal aktiven do zadnjega diha. Prav na dan občinskega praznika, 5. maja 2012, je po dolgi in težki bolezni umrl. Ajdovščini je, poleg svojega lastnega zgleda in velikega ugleda, zapustil zgodovinsko pomembna odkritja. Razstava bo na ogled do nedelje, 5. junija.

Spoštovane občanke in občani, čestitke ob prazniku, praznujmo skupaj – nocoj ob 19. uri na Lavričevem trgu.