Odprta je primorska trasa Poti sv. Martina

datum: 14.05.2022
kategorija: Novice

Stopinja, prepoznavni znak Poti sv. Martina.

Svet Evrope je leta 2005 sv. Martina (316-397) oklical za evropsko osebnost, Poti sv. Martina pa podelil naziv »Velika evropska kulturna pot Sveta Evrope«. V Sloveniji poteka pot od slovensko-madžarske meje v kraju Hodoš do mejnega prehoda z Italijo v Opatjem selu, del poti pa se vije tudi po naši občini.

martinova_pot-zemljevid-1072_5×525mm.jpgNajvečja vrednota poti je vzajemna delitev, iz nje pa izhajajo številne druge, kot so solidarnost, prizadevanja za mir, pravična razdelitev dobrin in trajnostni odnos do narave. Na upodobitvah sv. Martina se simbolno izražajo v enem izmed najbolj znanih dogodkov iz Martinove mladosti, ko je pri mestnih vratih Amiensa kot rimski vojak pol svojega plašča podaril revežu. Pot je dolga približno 550 km in v skladu z zgodovinskimi dejstvi v veliki meri sledi stari rimski cesti, ki je povezovala mesto Savaria (Madžarska), kjer se je sv. Martin rodil, z mestom Pavia (Italija), kjer je odraščal.

Celotna pot je dolga približno 2500 km in povezuje Madžarsko, Slovenijo, Italijo in Francijo, vanjo pa je v celoti povezanih 13 držav. Vsi kraki poti vodijo v mesto Tours, kjer je sv. Martin pokopan. S prizadevanji Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija, ki je pooblaščen za upravljanje poti skozi Slovenijo, je zaključen zadnji odsek od Logatca do Opatjega sela, s tem pa je celotna pot od madžarske do italijanske meje zaključena.

Martinova pot v Ajdovščino pride iz logaške smeri, na Hrušici, kjer v gostišču Stara pošta hranijo žig poti. Od tam se pot vije sprva po gozdnati kraški planoti do bližine Podkraja, nato pa se spušča po dolini Bele do vasi Sanabor. Ob vasi Vrhpolje vodi v središče Vipave ter naprej čez Zemono in Dolgo poljano v Budanje. Skozi Kožmane doseže Žapuže in cerkev sv. Martina. Žig je v bližnji Ajdovščini, od koder se pot nadaljuje ob Hublju v Dolenje in naprej po obstoječih Vertovčevih poteh na Planino, na sedlo pod Ostrim vrhom in navzdol v vas Gaberje, kjer se odcepi različica poti proti Štanjelu in po Spacalovi poti do Škrbine. Glavna trasa se nadaljuje skozi zaselka Potok in Jakulini v Šmarje. Čez Vrtovče vodi naprej na Brje do cerkve sv. Martina. Z Brij se spusti v Branik, kjer je kontrolni žig v Ošteriji Branik.

Logotip_stopinja_Svet Evrope.jpgŠe več informacij o poti pa boste našli na spletišču Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski – Slovenija