Ajdovska tržnica v novi podobi

datum: 26.05.2022
kategorija: Novice

Na četrtkovo dopoldne je ob ponudnikih lokalnih dobrot, ubranih glasovih Mladinskega pevskega zbora OŠ Danila Lokarja in izbranih besedah dramske skupine Planina potekalo odprtje ajdovske tržnice, ki bo odslej privabljala ponudnike in povpraševalce s sodobno zasnovanimi notranjimi prostori, urejenimi sanitarijami in dodatno ponudbo dobrot z Vipavske doline. Zbrane je ob odprtju nagovoril tudi župan Tadej Beočanin.

ajdSodobno urejena notranja tržnica bo obsegala 6 prodajnih mest in bo domačim pridelovalcem in predelovalcem omogočala prijaznejšo prodajo. V času prenove, ki je potekala od aprila 2021 v okviru projekta Prenova mestne tržnice Ajdovščina, so zanimanje za prodajo natržnici, poleg obstoječih, že izrazili tudi novi ponudniki. S širitvijo ponudbe bodo imeli lokalni prebivalci priložnost, da se raje odločijo za nakup svežih domačih pridelkov ter prehrambnih izdelkov podeželja, kot pa za nakup v trgovskih verigah. Tržnica bo ponujala sveže in predelano sadje in zelenjavo, zeliščne, medene, pekovske in druge prehrambne izdelke. Svoj prostor bodo našle tudi moke in žita, domače pijače in sonaravni izdelki za nego telesa. Z ustrezno hladilno opremo bo poskrbljeno za prodajo blaga, ki potrebuje hlajenje, tako da se bodo ponudbi mleka in mlečnih izdelkov pridružili suhomesnati izdelki. S takšno ponudbo se bo Ajdovska tržnica predstavila tudi v soboto dopoldan, 28. maja v sklopu dogajanja Ajdovščine v maju.

ajdOd otvoritve tržnice dalje bo veljal prenovljen urnik. Tržnica bo po novem poslovala ob torkih od 14. do 19. ure ter ob četrtkih in sobotah od 7. do 12. ure. Ostali termini se bodo določali skladno s pobudami in željami kupcev in ponudnikov. Razpored ponudnikov na tržnici bo potekal po predhodnih najavah. Ponudniki bodo želene termine prodaje sporočali koordinatorju tržnice Občini Ajdovščina (trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06) vsaj 3 delovne dni pred načrtovano prodajo. Za urejenost prodajnih površin in obračunavanje uporabe prodajnih mest bo še naprej skrbela Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina d.o.o.

Ajdovska tržnica bo obenem služila kot prevzemno mesto Tržnice na borjaču. Preko spletišča se bodo kupci s posamezni ponudniki dogovorili za termine prevzema blaga na tržnici. Vsako drugo soboto v mesecu bo tržnica ponujala sezonske posebnosti, kulinarične degustacije, prehrambne in ustvarjalne delavnice ter druge zanimivosti podeželja.

tadejNove prodajne površine tržnice je s svojo prisotnostjo počastil tudi  župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Otvoritev je popestril program mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina ter uprizoritev brangerc Društva gospodinj in dramske skupine Planina pri Ajdovščini. Najbolj so se novih prostorov seveda razveselili ponudniki. Mateja Marc z Ustij je izpostavila: »Doprinos ureditve notranjega prodajnega prostora tržnice je za nas ponudnike izjemno,saj nam bo omogočena izboljšana dodatna in pomembna tržna pot za neposredno prodajo.« Ivica Nemec s kmetije Pod rebrom pa dodaja: »Seveda smo vsi prodajalci na tržnici komaj čakali na ureditev tržnice. Pridobili bomo sanitarije in pa kar je najbolj važno, da nas bo pozimi malo manj zeblo in prepihalo. Upam, da bodo tudi uporabniki tržnice z veseljem prihajali

tržnObčina Ajdovščina je prenovo tržnice izvajala v okviru projekta Prenova mestne tržnice Ajdovščina, ki ga je sofinanciral Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Program razvoja podeželja 2014–2020 Republike Slovenije, ukrep LEADER, podukrep 19.2. Pri izvajanju projekta sta sodelovala tudi Krajevna skupnost Ajdovščina ter Turistično in kulturno društvo Špajza. Koordinacijo Ajdovske tržnice v mesecu maju prevzema Občina Ajdovščina, za urejenost prostora in opreme pa bo kot doslej skrbela Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Še v letu 2022 bo je predvideno tudi načrtovanje prenove površin zunanjega dela tržnice.

Avtor fotografij: Jan Čermelj. 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prenova mestne tržnice Ajdovščina, ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020 / ukrep LEADER / podukrep 19.2.

logo