Pesti nas huda suša

datum: 28.06.2022
kategorija: Novice

Rekordno visoke junijske temperature in za kar 30 % manj spomladanskih padavin povzročajo vse večjo sušo. Letošnje sušne razmere na zgornjem Vipavskem so že primerljive s sušo iz leta 2003, ki velja za največjo zadnjih desetletij, izpostavljajo kmetijski svetovalci. To je še eden od razlogov, zakaj je nujno čim prej zgraditi namakalni sistem.

Letošnje sušne razmere so v zgornjem delu Vipavske doline primerljive z največjo sušo zadnjih desetletji v letu 2003, z več kot 70 % izgubo pridelkov pri vseh kulturah,  kar je takrat povzročilo velik upad govedorejske pridelave. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je padlo manj kot 300 l dežja/m2, prikazujejo podatki merilne postaje Potoče. Dolgoletno povprečje padavin v tem obdobju je 900 l/m2, največ v mesecih april–junij. V navedenih  mesecih je letos padlo le 140 l/m2, kar je zgolj slaba tretjina dolgoletnega povprečja. Sušo stopnjujejo visoke temperature s stalnimi vetrovi brez jutranjih ros. Kmetijski svetovalec Rajko Črv ugotavlja, da so bili prvi odkosi na travnikih za 50 % nižji. »Krompir ne bo dosegel tržne debeline gomoljev in bo pridelek povečini netržen, sadovnjaki, ki jih zaradi nizkega vodostaja ni mogoče namakati iz vodotokov, ne dosegajo tržne kakovosti, enako je z vrtninami, naleganje zrn pšenice se je zaradi suše prezgodaj zaustavilo, pridelki prvih požetih njiv pšenice so za 50 % nižji od dolgoletnega povprečja. V kolikor v bližnji prihodnosti ne bo izdatnih padavin, bo koruza, ki je osnova govedoreje, zaustavila vegetacijo pred metličenjem,« izpostavlja Črv. Edina kultura, na kateri v tem obdobju še ni zaznati posledic suše, je vinska trta.

Vremenoslovci napovedujejo izredno toplo in sušno poletje, močnejših padavin se ne pričakuje vsaj še naslednjih 14 dni, plohe in nevihte pa ne zadoščajo potrebam vse bolj sušnih tal. Obstoj kmetijstva v Vipavski dolini tako lahko zagotovi le vzpostavitev namakalnega sistema. Podpisovanje pogodb med lastniki kmetijskih zemljišč in Občino za pristop k namakanju iz Vogščka je v polnem teku. Verjamemo pa, da bodo trenutne sušne razmere še dodatna spodbuda vsem tistim, ki še kolebajo.