Zaživela je razstava o industrijski dediščini Ajdovščine

datum: 29.06.2022
kategorija: Novice

Bogata industrijska dediščina Ajdovščine je po novem predstavljena na 13 lokacijah po Ajdovščini. Inovativna zasnova razstave – v zunanjem okolju – je zrasla pod okriljem Goriškega muzeja v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina. Razstava izpostavlja raznolike industrijske objekte in je opremljena s QR kodo.

paleDolga in razgibana zgodovina industrije v Ajdovščini ter pobude s strani občanov so spodbudili idejo o razstavi po poteh bogate ajdovske industrijske dediščine.  Pri razvijanju koncepta razstavnega projekta so bile zamisli usmerjene v iskanje drugačnih načinov predstavitve. Da bi industrijske objekte kar se da najbolj približali obiskovalcem, so razstavni panoji postavljeni na lokacijah pomembnih industrijskih obeležij, ki so tekom let bogatili industrijsko dediščino. Tako je razstava zaživela zunaj in temelji na 13 točkah oziroma lokacijah, kjer so se nahajali ali še danes obratujejo posamezni industrijski obrati. Te točke so Fužine, Nussbaumovi obrati, Pale, Hidroelektrarna Hubelj, Jochmannov mlin, Papirnica, Lipa, Tekstina, Fructal, IKA, Mlinotest, Primorje in jocmhanKovinsko. Do vsake se lahko sprehodimo in si ogledamo objekt ali mesto, kjer so nekoč stale večje stavbe in so njihovi ostanki še vidni. Na vsaki lokaciji stoji tabla z glavnimi podatki o industrijskem objektu ter QR kodo, ki obiskovalcu omogoča, da prek mobilne naprave dostopa do besedil in multimedijskih vsebin, vezanih na lokacijo oziroma obrat. Tako se bo obiskovalec seznanil z zgodovino posameznega industrijskega obrata v krajši ali tudi v razširjeni verziji, si ogledal zbrano slikovno gradivo, poslušal zgodbe, ki temeljijo na resničnih dogodkih iz preteklosti in prisluhnil intervjujem posameznikov, ki so z delili spomine na delo v posameznih tovarnah ali na tovarno samo. Do vsebin razstave je mogoče dostopati tudi preko spletne strani, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Ines Beguš z Goriškega muzeja izpostavlja: »Razstava in predstavitev sta zasnovani na način, ki omogoča nadgrajevanje vsebin in dodajanje lokacij tudi v prihodnje. Tako prikaz na spletni strani na primer omogoča njihovo dopolnjevanje tudi z drugimi tematikami, kot so na primer ekonomski, etnološki, socialni, umetnostno-zgodovinski, tehniški in tehnološki vidik. Naša želja namreč je, da bi se razstava z dopolnjevanjem vsebin, slikovnega gradiva in drugimi informacijami nenehno razvijala in rasla.«

 V kratkem se načrtuje še izdaja letaka, ki bo povezal vseh 13 točk in bo vodil po poteh bogate ajdovske industrijske dediščine.