Turistični kazalniki gredo strmo navzgor

datum: 03.08.2022
kategorija: Novice

Po dveh koronskih letih se turistični kazalniki obračajo navzgor. Vipavska dolina se ponaša s spodbudnim turističnim obiskom – v juniju je destinacija beležila prek 30.000 nočitev, v naši občini že prek 5000, kar je še enkrat toliko kot v istem obdobju lani. Snujejo se novi turistični produkti, nastanitve pa vse bolj privabljajo – zlasti goste iz tujine.

turizemŽe spomladi so bili obeti pred letošnjo turistično sezono tako v Vipavski dolini kot na Goriškem in v Brdih zelo dobri. Napovedi so se uresničile, saj so že kazalniki za junij dovolj zgovorni in povedni. Letošnji junij je po podatkih Javnega zavoda za turizem Vipavska dolina in Nova Gorica izjemno spodbuden. V primerjavi s preteklim letom so zabeležili še enkrat več gostov oz.  še enkrat več nočitev kot v istem obdobju lani. Beležijo prek 30.000 nočitev zgolj v mesecu juniju. Tudi za ajdovsko občino so številke spodbudne – v juniju smo našteli prek 2500 prihodov in več kot 5700 nočitev – za primerjavo –  v istem obdobju lani se je število nočitev ustavilo pri številki 2300,  prihodov pa pri številki 1100. Prav tako se uspešni kazalniki nakazujejo tudi v juliju in avgustu.

TURIZEMGostje prihajajo z raznolikih koncev, poleg domačih prevladujejo še Italijani, Nemci, Avstrijci, Belgijci, Nizozemci. Domačih gostov je tretjina, dobri dve tretjini pa tujih.  V mestu je razmerje še nekoliko drugačno, domačih gostov le 15 %, tujih pa 85 %.  Kaj goste v naših krajih najbolj pritegne oziroma nad čim so najbolj navdušeni, izpostavlja direktorica Javnega zavoda za turizem Vipavska dolina in Nova Gorica, Erika Lojk: »Pritegnejo jih naši turistični produkti, ki so kombinacija odkrivanja kulturnih znamenitosti, aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter okušanjem lokalne eno-gastronomije. Veliko je tudi obiskovalcev, ki se zanimajo za različne športne aktivnosti, predvsem take, ki nudijo osvežitev,  kot na primer supanje po reki Vipavi, pohodništvo v višjih legah na Trnovski in Banjški planoti, ogled naravnih znamenitosti, kot sta Otliško okno in Skozno … Seveda obiske dopolnjujejo z vinskimi degustacijami in okušanjem lokalne kulinarike.«  

V Vipavski dolini je vse drugače. Vse leto. Vedute, izklesane od sonca in vetra, očarajo, kulinarična razvajanja in vrhunska vina te pustijo brez besed, v odkrivanje skrivnosti in lepot Vipavske doline te popeljejo gostoljubni domačini ... Več na: https://www.vipavskadolina.si/.